Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser Foto: Fredrik Sandberg/TT

Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

Publicerad 2017-04-19 08:33:00

Bopriser En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling.

Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.

Allra mest positiva är de boende i Mellansverige där hela 60 procent tror på prisökningar.

– Redan i höstas såg vi att tron på stigande priser och stabila räntor återvände, och det är åsikter som håller i sig. Det är dock viktigt att komma ihåg att bostadsräntorna nu varit nere på ovanligt låga nivåer under en längre period och att det inte är något man ska ta för givet, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Undersökningen visar också att 78 procent av svenskarna är nöjda med sitt boende och inte planerar att flytta, medan en stor andel anger att prisnivån, skatter och regleringar utgör ett hinder för att flytta.

I Stockholm är det fler än genomsnittet som tycker att priset för att köpa en annan bostad är för högt.

Svenska folket anser att fler billiga bostäder är det främsta receptet för en bättre fungerande bostadsmarknad. 33 procent anger även att sänkt vinstskatt skulle förbättra bostadsmarknaden, 28 procent vill se ändrade amorteringsregler och 21 procent tror att en nedtrappning av ränteavdrag är rätt väg att gå.

40 procent har räknat på hur höjda boräntor skulle påverka det egna hushållets ekonomi.

Endast 19 procent uttrycker en oro för sin egen boendeekonomi, men hela 56 procent anser att andra borde vara oroade.

Direkt