Populärt med egen el Foto: Bertil Ericson / TT

Solpaneler ökar i popularitet.

Populärt med egen el

Publicerad 2014-04-25 11:00:00

Energi En av fem svenska husägare funderar på att investera i egen elproduktion de närmaste fem åren i form av solceller på taket eller egna små vindkraftverk. Det visar senaste upplagan av Elmätaren som är elbranschens konsumentbarometer.

Det är framförallt solenergi som är hett. I fjol installerades nämligen solceller med en total effekt som var nästan lika stor som all tidigare solcellskapacitet som tidigare installerats i Sverige.

Med andra ord är tillväxttakten enorm även om den totala produktionen fortfarande är liten jämfört med andra energikällor.

Fortsatt positiv trend

Enligt branschorganisationen Svensk Energis senaste konsumentbarometer lär den positiva trenden fortsätta. Enligt undersökningen överväger drygt 20 procent av Sveriges villaägare att investera i egen elproduktion det närmaste året.

Andelen är ännu högre bland de som bor på "gård eller villa i glesbygd" . Bland dessa är det en tredjedel som är sugna på solceller.

Spara pengar och miljö

Det främsta skälet att vilja producera egen energi är att spara pengar (58 procent), följt av miljöskäl (51 procent) och att man vill vara så självförsörjande som möjligt (50 procent).

Samtidigt anger 71 procent i undersökningen att de inte alls är intresserade av att producera egen energi. Vanligaste argumentet är att det inte lönar sig följt av att det är svårt eller omöjligt på grund av boendesituationen.

–  Det som krävs för att få fart på den egna elproduktionen är enkelhet och ekonomiska incitament. Exempelvis det föreslagna skatteavdraget och att regelverket ändras så att det blir lönsamt att sälja den el man själv inte använder. Just nu verkar det finnas vissa skattetekniska hinder som vi hoppas att politikerna löser innan beslutet i maj, säger Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker på Svensk Energi.

Magnus Gustavsson