Ny statistik: Så mycket sjunker borättspriserna Foto: Fredrik Persson /TT

Ny statistik: Så mycket sjunker borättspriserna

Publicerad 2017-11-14 06:09:00

Bostad Bostadsrättspriserna i riket som helhet sjönk 1 procent i oktober jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har varit oförändrade.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 4 procent samtidigt som villapriserna stigit 7 procent.

"Det är nu tydligt att bostadsmarknaden gått in i en ny fas med prisnedgångar även om regionala skillnader finns. Tydligast syns det i Stockholmsområdet", säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid id Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Han noterar att priserna på bostadsrätter sjönk 2 procent i centrala Stockholm i oktober och att priserna i Stockholms län nu är oförändrade i årstakt. Samtidigt sjunker årstakterna för bostadsrätter i Malmö- och Göteborgsområdet, även om de fortfarande är höga. Även villamarknaden visar tecken på inbromsning, även här tydligast i Stockholm.

"Orsakerna till avmattningen är flera, bland annat har den ökande nyproduktionen skapat ett ökat utbud utan att efterfrågan ökat i samma grad. Senaste tidens inbromsning och nedgångar skall ses i perspektivet att vi under ett antal år haft stadig prisuppgång", säger Per-Arne Sandegren.

Bostadsrätter 1 m 3 m 12 m
Riket -1 1 4
Storstockholm -1 -1 0
Centrala Stockholm -2 -2 2
Storgöteborg -1 2 11
Centrala Göteborg 0 2 9
Stormalmö -3 -1 13
Centrala Malmö 0 3 12
Villor 1 m 3 m 12 m
Riket 0 0 7
Storstockholm -1 0 4
Storgöteborg 0 0 9
Stormalmö -1 0 9

Direkt