Bostadsrättspriserna backade i juli Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD

Bostadsrättspriserna backade i juli

Publicerad 2017-08-14 06:31:00

Bostad Bostadsrättspriserna i riket som helhet sjönk 1 procent i juli jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 2 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 7 procent samtidigt som villapriserna stigit 9 procent.

Svensk Mäklarstatistik noterar att bostadsmarknaden fortsatt präglas av sommarlugn.

"Det är normalt med en avmattning på bostadsmarknaden under sommarmånaderna. Tittar vi på samma period 2016 ser vi en liknande utveckling. Medelpriserna och prisutvecklingen på bostadsrätter påverkas starkt av Stockholmsområdet där cirka 40 procent av alla lägenheter säljs och har de högsta priserna. Från nu och framåt kommer antalet försäljningar öka kraftigt och tittar vi på mönster från tidigare år kan vi också förvänta oss en återhämtning", säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Tabell: Prisutveckling bostadsrätter

Prisutveckling 1 m (%) 3 m (%) 12 m (%)
Riket
-1 -2 7
Storstockholm -2 -3 5
Storgöteborg 1 1 13
Stormalmö 0 3 16

Tabell: Prisutveckling villor

Prisutveckling 1 m (%) 3 m (%) 12 m (%)
Riket
0 2 9
Storstockholm 0 0 6
Storgöteborg 0 2 12
Stormalmö 1 5 11

Bild: Priser bostadsrätter

 

image
Bild: Priser villor

 

image

 

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisade bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

Direkt