Liberalerna vill avskaffa amorteringskravet Foto: istockphoto

Liberalerna vill avskaffa amorteringskravet

Publicerad 2018-05-09 08:46:00

Amorteringskravet Stora delar av alliansen är beredd att avskaffa amorteringskravet om de får bilda regering i höst. Liberalerna är initiativtagare, och både Moderaterna och Kristdemokraterna stöder förslaget, däremot inte Centern.

Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, uppger i DN att det skärpta amorteringskravet förvärrar läget på bostadsmarknaden.

– Vi ser ökad osäkerhet, vi ser prisfall och minskat byggande … framför allt i Stockholm. Och eftersom Stockholm är motorn i svensk ekonomi så är det väldigt allvarligt säger han till tidningen.

Liberalerna menar att det huvudsakligen är de som saknar bostad som drabbas när det byggs färre bostäder. Amorteringskravet slår också mycket hårt mot de unga som ska skaffa sig sin första lägenhet.

Men Liberalerna tänker även på dem i 30-årsåldern som flyttar till Stockholm för att de har fått jobb. Många i den gruppen klarar inte amorteringskravets regler och tvingas därför bo i andra hand eller leta på den svarta marknaden.

Centerns Emil Källström  säger till DN att partiet var skeptiskt till amorteringskravet när det infördes, inte minst för att det skedde i fel läge. Att inte partiet omedelbart stöder kravet att ta bort amorteringskravet är för att ”bristerna i bostadspolitiken är så pass allvarliga” att ingen ansvarsfull regering kan låta bli att göra någonting åt dem.

Privata Affärer