”Lånelöfte” är inget löfte Foto: istockphoto

”Lånelöfte” är inget löfte

Publicerad 2017-03-24 11:00:00

Bolån Har du fått lånelöfte av banken och tänker gå vidare i en budgivning om en ny bostad? Kontrollera löftet en gång till. Konsumenternas Bank- och finansbyrå får med jämna mellanrum in klagomål från konsumenter som inte får låna – trots lånelöftet.

Förutom nesan att ha vunnit en budgivning, men inte kunna gå vidare med affären, riskerar köparen att få betala skadestånd till säljaren då köpet inte kan fullföljas.

– Om du har ett lånelöfte måste du alltid kontakta banken och försäkra dig om att du också får lånet innan du skriver på ett köpeavtal för en bostad, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Ett lånelöfte baseras på en preliminär kreditprövning och oftast på allmänna uppgifter om den tänkta bostaden. Lånelöftet är därför ingen garanti för att du får låna till den bostad som du sedan hittar.

En bank kan alltid ompröva ett lånelöfte om banken bedömer att förutsättningarna för bostadsaffären förändrats på något sätt, eller att banken inte anser att bostaden uppfyller bankens kriterier.

Det finns flera omständigheter som gör att banken kan säga nej till lånet.

– Låntagarens ekonomi kan ha förändrats negativt mellan lånelöftet och den slutliga låneansökan, säger Ulf Rydstedt.

Han anser också att ett lånelöfte alltid ska vara skriftligt.

– Det är också alltid det viktigt att läsa igenom informationen från banken så att du vet vad som gäller, säger han.

Det finns en mängd skäl till att banken kan ändra sitt beslut om lånelöfte. Enligt Ulf Rydstedt kan det vara att låntagaren inte kan styrka den inkomst somuppgetts, eller att priset på bostaden är högre än vad banken bedömer som normalt. Det kan också vara att banken inte accepterar den bostad du erbjuder som säkerhet.

Begreppet lånelöfte är olyckligt valt, menar han.

– Ett löfte ska ju hållas, men i det här fallen ges lånelöftet utan att det slutliga objektet är känt för långivaren.

Att låntagare nekas lån trots lånelöfte förekommer hela tiden.

– Folk får numera ofta sitt lånelöfte via nätet, och all information finns då kanske inte tillgänglig. Från långivarnas sida måste nog bättre information fram. För det här är olyckligt även för långivaren, då det skapar en relationsstörning, lindrigt sagt.

Av: Christer Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se