”Lågt utbud av bostäder – och allt snabbare affärer” Foto: Hasse Holmberg

”Lågt utbud av bostäder – och allt snabbare affärer”

Publicerad 2016-01-15 08:19:00

Bostadspriser Priset på bostäder är stillastående just nu. Bostadsrätter och villor har trots det ökat i snitt i landet med 16 respektive 12 procent under de senaste tolv månaderna.

I Svensk Mäklarstatistiks månadsstatistik visar det sig att prisutvecklingen på bomarknaden är i princip stillastående i landet. På tre månader har dock priserna ökat med 1 procent både för villor och bostadsrätter. 

Räknat på den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 16 procent och villor med 12 procent.

– Bostadsrättsmarknaden uppvisar små prisförändringar den senaste månaden i riket, storstadsområdena och de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö. De senaste tre månaderna visar en varierande bild mellan uppgångar på 3 procent och nedgångar på 3 procent, medan årssiffrorna visar överlag på ökningar över 10 procent. Även villamarknaden karaktäriseras av små förändringar i storstadsregionerna. Oförändrat i Göteborg och i Stockholm och liten uppgång i Malmö konstaterar Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priset för en bostadsrätt i Stockholms kommun var drygt 4 miljoner kronor vilket är cirka 20 gånger mer än en bostadsrätt i Fagersta som kostade knappt 200 000 kronor. En villa i Danderyd kostade i snitt 11 miljoner kronor vilket motsvarar 24 medelvillor i Filipstad.

Förutom de stora skillnaderna i pris mellan landets olika regioner kan vi konstatera att det är stora skillnader även inom regionerna. Exempelvis kostar en villa i Sundsvall nästan dubbelt så mycket som en villa i Timrå trots att avståndet mellan orterna bara är drygt en mil.

Enligt Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, låg 220 000 bostäder ute till försäljning på Hemnet under 2015, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2014.

– Många bostadsspekulanter uppfattade nog utbudet som lågt vilket berodde på att bostadsaffärerna under 2015 gick 14 procent snabbare än året innan. Mycket talar för att även 2016 blir ett år i bostadsbristens tecken med lågt utbud och snabba affärer, säger han.

Christer Fälldin