Köparnas marknad i Stockholm Foto: Hasse Holmberg/TT

Köparnas marknad i Stockholm

Publicerad 2017-06-13 09:19:00

Bopriser Efterfrågan på bostäder har minskat relativt kraftigt, vilket ger köparna en fördel i Stockholmsområdet, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

Till en del beror det minskade köptrycket på att sommarledigheterna har börjat, vilket brukar vara inledningen till ett par månaders lågsäsong på bostadsmarknaden.

– Men det är även påtagligt att amorteringskravet och bankernas mer restriktiva utlåning med skuldkvottak börjar påverka marknaden. Säljarna har ofta höga prisförväntningar och det har blivit vanligare att de inte får ut det pris de vill ha, säger Johan Engström, ny vd på Fastighetsbyrån.

Svaren i mäklarpanelen visar att köpkraften minskat i samtliga segment, vilket har lett till att det nu råder köparnas marknad i Storstockholmsområdet.

De riktigt attraktiva bostäderna kan fortfarande dra iväg i budgivningar, men Fastighetsbyrån ser att även fler och fler av dem är mer svårsålda nu.

– Köpkraften har minskat på grund av hårdare finansieringskrav men mäklarna märker även av en större avvaktan och osäkerhet från köparna, säger Johan Engström.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 383 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden.

Privata Affärer