Hammarlund: Storbankerna tjänar mer och mer på dina bolån

Hammarlund: Storbankerna tjänar mer och mer på dina bolån

Publicerad 2017-06-01 10:12:00

Krönika De fyra storbankerna tjänar storkovan på ditt bolån. Samtidigt fortsätter svenskarnas skulder att öka i förhållande till inkomsten och många hushåll har låg motståndskraft mot räntehöjningar, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i en krönika.

’’Det går bra nu, kompis, det går bra nu. Jag sa pengar rullar in som det ska, det går bra nu. Släng upp en hand om du känner det går bra nu’’, skaldar den svenske hiphopartisten Petter i låten ”Det går bra nu” från albumet ”P (skruvat & choppat av Afasi)” från 2006.

Jag misstänker att direktörerna på storbankernas huvudkontor har ganska lätt för att slänga upp en hand och stämma upp i allsång i refrängen.

De fyra stora, SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank, har nämligen aldrig tjänat så mycket pengar på våra bolån som de gör i dag.

FI granskar sedan 2002 bankernas bolånemarginaler, alltså den bruttovinst en bank har på ett bolån. I snitt har vinstmarginalen legat på 0,92 procent sedan FI började mäta. I dag ligger bankernas marginal på 1,72 procent. Det är nästan en fördubbling under perioden.

För de fyra storbankerna låg räntenettot år 2010 på 103 miljarder kr. För 2016 hamnade siffran på 115 miljarder kr. Och det har varit en enkel match för bankerna att öka sina vinstmarginaler på bolån.

Och det finns ingen lagstiftning som reglerar hur höga marginaler bankerna får ta ut. Det bestämmer bankerna själva.

Endast de bolånekunder med mer än 3 miljoner kr i sparkapital och som kan bli vipkund hos någon av nätmäklarna har en reell möjlighet att få bättre räntevillkor.

Resten av svenska folket, alltså majoriteten, får snällt acceptera de bolåneräntor som bankerna gemensamt dikterar. Barnfamiljer och ungdomar som ska köpa sin första bostad tillhör några av dem som drabbas främst av de allt dyrare boendekostnaderna.

Samtidigt är man skyldig sig själv att göra ett försök att förhandla ned bolånen, trots att det är svårt.

I det senaste numret av Privata Affärer tipsar vi om hur du bäst förhandlar om din boränta. Men i korthet handlar det om att komma väl förberedd, bland annat genom att jämföra bankernas snitträntor och rabatter. Läs mer i Privata Affärer nummer 6 (i butik nu).

Av: Per Hammarlund, per.hammarlund@privataaffarer.se