FI går vidare med amorteringskravet - införs nästa sommar Foto: Fredrik Sandberg /TT

FI går vidare med amorteringskravet - införs nästa sommar

Publicerad 2015-12-18 14:45:00

Amortering Efter att Lagrådet tidigare i veckan godkände regeringens förslag går nu FI vidare med att införa amorteringskrav på nya bolån. Myndigheten räknar med att de nya reglerna ska gälla från den 1 juni nästa år.

På fredagen skickade FI ut förslaget på remiss. I korthet innebär det att nya bolån, om lånet är större än 70 procent av bostadens värde, ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.

Om belåningsgraden understiger 70 procent ska lånet amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

–Amorteringskravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmarknaden. Förslaget innehåller undantag för nyproduktion, men är på det stora hela i linje med det förslag FI presenterade i mars, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Amortering ska bara ske av nya bolån, det vill säga lån som tas efter att reglerna börjat gälla. Befintliga lån behöver inte amorteras. Detta gäller även om man efter att reglerna börjat gälla byter bank, förutsatt att lånet inte utökas. Omvärdering av bostaden får göras vart femte år.

För att FI:s förslag ska börja gälla förutsätts att den lagändring och det bemyndigande som föreslagits av regeringen kommer att beslutas av Sveriges riksdag. Vidare förutsätts att regeringen kommer att bestämma att FI ska få fastställa detaljerna i regleringen, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Magnus Gustavsson