Så maxar du kaminen Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Så maxar du kaminen

Publicerad 2014-03-03 06:00:00

Energitips En mysig möbel som minskar vinterns värmeutgifter – men också en trygghet när strömmen går. Braskaminen kan ha många funktioner i hemmet.

Utbudet av vedeldade kaminer har ökat markant under senare år. Som konsument kan du i dag välja mellan en mängd olika modeller, material och tillvalsfunktioner. Det finns även möjligheter att designa sin egen kamin.

– Kaminen har blivit en del av inredningen, den ska passa ihop med det övriga möblemanget och vara vacker att se på. Det är därför tillverkarna satsar på design och många valmöjligheter, säger Bertil Svedberg, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen.

Hitta lämplig plats

När du investerat i en kamin gäller det att hitta en passande plats. Blickfånget spelar naturligtvis en stor roll. Samtidigt är det viktigt att titta på husets konstruktion och även fundera lite kring värmeekonomin.

– Om du har ett brant yttertak bör du, av hänsyn till skorstenen, placera kaminen så nära taknocken som möjligt. Skorstenen måste enligt reglerna gå upp på minst samma nivå som nocken, säger Bertil Svedberg.

– När det gäller värmeekonomin bör kaminen placeras på bottenplan, eftersom värmen stiger uppåt. Kaminer med inbyggd fläkt ökar värmespridningen och det underlättar om du har en öppen planlösning.

Det kan också vara klokt att tänka på nödsituationen, det vill säga var kaminen gör mest nytta vid ett strömavbrott.

– Vi har drabbats av svåra stormar i Sverige på senare tid och i synnerhet på landsbygden kan elavbrotten blir långvariga. Ur den synvinkeln är det tryggt om kaminen kan användas där man bäst behöver värmen.

Miljömärkning

Majoriteten av dagens braskaminer är utrustade med så kallad CB-förbränning (Clean Burning). Det innebär att eldningen blir renare och mer effektiv än i äldre typer av kaminer, förklarar Bertil Svedberg.

– De miljömärkta kaminerna går att effektstyra, så att man kan reglera förbränningen utan att behöva experimentera med gammaldags metoder som pyreldning.

Idag har ett flertal kaminer ett Svanenmärke som visar att de uppfyller stränga miljökrav. Märkningen är emellertid ingen garanti mot effekterna av ovarsam vedeldning.

– I princip har det blivit idiotsäkert att elda, men resultatet kan försämras om du till exempel använder blöt ved som tvingar kaminen att koka bort vattnet först. Ett tips är att läsa de eldningsråd som brukar medfölja när du köper en kamin, säger Bertil Svedberg.

Fakta: Vedeldade kaminer

Vedeldade kaminer är vanligtvis tillverkade i plåt, ofta med gjutjärnsdetaljer, och har en verkningsgrad kring 75-80 procent. Hos nyare modeller kombineras ofta strålningsvärme med konvektionsvärme. Till vissa modeller finns även möjlighet att koppla till en eldriven fläkt. En kamin klädd i täljsten tar längre tid att värma upp, men bevarar värmen längre och behöver inte eldas lika frekvent.

Investeringskostnad: 10 000-40 000 kr, beroende på modell, material och design.

Tänk på! För att installera en eldstad krävs en bygganmälan hos kommunen. Kontakta din kommun för mer information om vilka regler som gäller där du bor.

Lars Bärtås