Tio energispartips inför stugsäsongen Foto: Hasse Holmberg/TT

Tio energispartips inför stugsäsongen

Publicerad 2014-05-02 06:00:00

Energitips Är du en energismart fritidshusägare? Om inte finns det många sätt att både minska utgifterna och skona miljön. Här bjuder vi på tio tips inför stugvistelsen.

1. Satsa på solel

Vill du använda el som är garanterat utsläppsfri? Då kan du montera en eller ett par solcellspaneler på stugtaket. Solcellerna kan ersätta behovet av ett dyrt elabonnemang, eller minska summan på de ordinarie elräkningarna. Lokala leverantörer av solcellspaket finner du enklast via en sökning på nätet.

2. ...och låt solen ventilera

Med hjälp av en så kallad luftsolfångare kan du ventilera stugan med soluppvärmd luft, utan driftskostnad och miljöpåverkan. Solfångaren placeras, liksom solcellspaneler, i skuggfritt söderläge och monteras med en luftsluss i taket eller på ytterväggen. Färdiga solfångarpaket är försedda med en solcellsstyrd fläkt som sätter igång ventilationen automatiskt vid solsken. Är du händig kan du bygga en egen luftsolfångare. Byggtips finns på hemsidan: 24volt.eu.

3. Lys upp stugan effektivt

Glödlampans tid är förbi, men det finns gott om lampalternativ som inte drar lika mycket ström och ändå ger ett behagligt ljus. Det mest driftsnåla alternativet är ledlampor som finns i en mängd varianter och som på sikt lär ersätta de trögare lågenergilamporna. Med Energimyndighetens gratisapp ”Lampguiden” får du bra tips om vilka lampor du kan välja för olika ändamål i stugan.

4. Samla regnvattnet

Att tillvarata regnvattnet är ett bra sätt att hushålla med resurserna och spara på stugans eget kranvatten. Regnvatten brukar användas för bevattning, men är ofta så pass rent att det även duger för disk och bad. Se bara till att rengöra rännor och uppsamlingskärl så kan du använda vattnet för många ändamål. Det finns flera olika varianter av regnvattensamlare. Vanligast är att montera en fällbar utkastare i lämplig nivå på stupröret och placera en regntunna inunder. Googla på ”regnvattensamlare” så får du all information du behöver.

5. Duscha billigare

Det finns pengar att spara på att korta ner duschtiden, men också smarta hjälpmedel som minskar kostnaderna utan att komforten blir lidande. Ett snålspolande duschmunstycke förbrukar ungefär hälften så mycket vatten – och energi – som en konventionell variant. I övriga kranar kan du montera in energieffektiva munstycken (sparlatorer) som ytterligare minskar vattenförbrukningen.

6. Välj rätt transport

Bilen är praktisk för långväga transporter – men låt den vila när du är på lantstället. Visst orkar du cykla till sjön med metspöet på axeln och badväskan i cykelkorgen. Har du lite längre avstånd bör du kanske fundera på en elcykel. Det går idag att hitta bra elcyklar för omkring 10 000 kr. Har du solcellspaneler kan du dessutom ladda cykeln gratis.

7. Bevara och tillvarata värmen

När det blir kyligare utomhus gäller det att hålla kylan borta och värmen inomhus. Ett enkelt knep är att dra för gardiner eller persienner under natten. Då sparas energi eftersom värmeutstrålningen minskar. På dagen däremot bör du ta vara på gratisvärmen från solljuset: dra undan gardinerna och låt solen skina in.

8. Isolera med förnuft

Att tilläggsisolera stugan är ett större projekt som brukar löna sig i längden. Vindsutrymmet är oftast lättast att komma åt och isolera och ger generellt störst energibesparing. Ska du renovera stugan ordentligt så är det bra läge att förbättra fönster, dörrar och kanske även golvbjälklag. En tilläggsisolering är dock aldrig oproblematisk och bör göras med försiktighet, i synnerhet om stugan står ouppvärmd under långa perioder. Rådgör med fackkunniga personer innan du påbörjar ditt projekt.

9. Spåra upp eltjuvarna

Hur mycket ström slukar apparaterna i din stuga? Med hjälp av en bärbar elmätare kan du enkelt se var eltjuvarna finns. Mätaren kopplas in mellan eluttaget och den apparat du vill mäta, till exempel kylskåpet, frysen, teven eller datorn. De flesta mätare är utrustade med en funktion där du kan ställa in det aktuella elpriset och räkna ut driftkostnaden. Priset för en elmätare varierar från några hundralappar upp till 1 500 kr.

10. Hämta goda råd

Planerar du för ett större renoveringsprojekt som minskar stugans energinota och miljöpåverkan? Då är det bra att inhämta goda råd i förväg. Börja med att kontakta klimat- och energirådgivaren i din kommun och berätta om dina planer. Skriv ner fakta om stugan (byggår, byggmaterial, klimatskal mm) och ta fram energistatistik så har ni ett bra underlag för djupare diskussion.

Lars Bärtås