Spara tusenlappar med rätt pelletspanna Foto: Pat Wellenbach /AP

Spara tusenlappar med rätt pelletspanna

Publicerad 2014-03-27 13:42:00

Energitips Genom att välja en effektiv pelletspanna kan du minska dina pelletsinköp markant. Det visar Energimyndighetens test av elva vanliga pannor på marknaden.

Myndighetens test är den mest omfattande hittills av pelletspannor. Resultatet visar att det är stora prisskillnader, men de dyrare pelletspannorna har generellt låga miljöutsläpp och fler finesser som underlättar för dig när du ska elda.

– Med den effektivaste pannan i testet kan du minska dina pelletsinköp med 800 kilo per år samtidigt som du minskar miljöutsläppen, säger Martijn Jansen som är ansvarig för testet vid Energimyndigheten.

Bäst i test när det gäller verkningsgrad var ETA PU-15 (91 procent) tätt följd av Baxi TPK/LOKI som hade en verkningsgrad på 90 procent.

Även utsläppen från pannorna har testats. Bland annat hur mycket kolmonoxid, oförbrända kolväten, kväveoxider och partiklar som släpps ut i miljön när du eldar.

– Testet visar att det är stora skillnader i utsläpp. Ett enkelt sätt att minska utsläppen betydligt är att koppla pelletspannan till en ackumulatortank, berättar Martijn Jansen.

Energimyndigheten konstaterar också att det är viktigt att pannan är rätt installerad och intrimmad för att passa ditt hus. Myndigheten rekommenderar att du tar in offerter från minst tre certifierade installatörer om du ska installera en pelletspanna eller koppla på en ackumulatortank.

Läs mer om testet och se resultatet på Energimyndighetens hemsida.

Magnus Gustavsson

ETA PU-15 , Baxi TPK/LOKI , Pellets