Rätt panna sparar ved Foto: Istockphoto

Rätt panna sparar ved

Publicerad 2014-05-08 05:30:00

Energitips Genom att byta till en ny vedpanna med ackumulatortank kan minska din vedförbrukning med 40 procent. Det konstaterar Energimyndigheten som testat nio vedpannor på marknaden.

– Sju av nio vedpannor i testet har en effektivitet på 85 procent eller bättre, säger Martijn Jansen på Energimyndigheten.

Av de nio testade pannorna är effektiviteten som högst 93 procent (Värmebaronen Vedolux 350) medan Extuna V202 K UB hade lägst verkningsgrad (79 procent).

En effektivitet, eller verkningsgrad, på 85 procent betyder att 85 procent av veden blir värme i husets element, duschar och kranar.

I testet har Energimyndigheten mätt både effektivitet och utsläpp. Dessutom har man utgått från att en ackumulatortank också används.

– Med en ackumulatortank ökar din bekvämlighet eftersom du inte behöver elda lika ofta. Samtidigt får du ett effektivare och flexiblare uppvärmningssystem med betydligt lägre utsläpp, säger Martijn Jansen.

Byte minskar förbrukning

I Sverige har nästan en kvarts miljon hushåll vedpanna. Enligt Energimyndigheten är dessa ofta av äldre modell. Genom att byta ut till en modern panna med ackumulatortank minskar vedförbrukningen markant.

Med en äldre vedpanna utan ackumulatortank behövs ungefär 30 kubikmeter ved per år för att generera motsvarande 20 000 kWh. En ny panna med ackumulatortank behöver däremot bara 18 kubikmeter ved, en minskning med 40 procent.

Energimyndigheten rekommenderar att du tar in offerter från minst tre certifierade installatörer om du ska installera en vedpanna eller koppla på en ackumulatortank.

Här kan du se hela Energimyndighetens test av vedpannor.

Magnus Gustavsson

Vedpanna , Verkningsgrad , Energimyndigheten , Test , Ved