Läsarnas udda sätt att spara energi Foto: Istockphoto, Montage: PA

Läsarnas udda sätt att spara energi

Publicerad 2014-06-09 06:00:00

Energitips Taxar i sängen, fårskinnstofflor och permanent boende i husbil. Konsten att spara energi kan ta sig många uttryck. Varsågod och ta del av E-Prizetävlarnas bästa energitips.

Sedan vi startade vår energitävling, E-Prize, har vi fått in mängder av kloka, uppfinningsrika och roliga energitips, formulerade med knorr eller rentav som poesi. Tack alla läsare och tävlingsdeltagare – här publicerar vi ett urval av era bidrag.

Paola, Kumla
”En rad mindre och inte så kostsamma åtgärder har förbättrat situationen ordentligt:

  • Investering i fårskinnstofflor, fleecetröjor och duntäcken till hela familjen.
  • Endast avskrapning av disk innan den sätts in i diskmaskinen.
  • Stänga av vattnet mellan intvålning, och under tandborstning.
  • Storkok.
  • Organiserat samåkning med föräldrar som har barn i samma skola och som behöver skjuts.” 


Roger, Örnsköldsvik
”Jag byggde om min bil till en elbil. Då gick kostnaden ner med 60 procent på den. Jag har även köpt solceller samt byggt ett nytt egentillverkat vertikalt vindkraftverk. Detta för att kunna försöka bli självförsörjande på drift av huset också.”

Petra, Karlshamn
”Vi har en familjetävling för barnen. Hittar de en kontakt som är i utan att apparaten används kl 20 varje kväll får de 1 kr per hittad kontakt. På så sätt skärper vi oss att dra ut sladden när vi inte använder den.”

Per-Arne, Skövde
”Vi har sålt huset. Bor i husbil, får el via solcell. Bytt lampor till LED.”

Margareta, Helsingborg           
Förutom att jag som många andra eldar mycket med ved, tänder värmeljus, spar på varmvatten mm i mitt fritidshus på Österlen, gör jag som engelsmännen, använder mina två taxar som hotwater bottles i sängen för att kunna dra ner på värmen i sovrummet. Mycket effektivt. Som seriefiguren Lady Tottering sa till sin man i dubbelsängen: "I´m still freezing. Shall we stick another dog on the bed?"

Håkan, Norrköping
”Jag har sällan taklamporna tända. Istället använder jag sedan många år smålampor som styrs med hjälp av ljudsensorer. När det blir tyst i rummet slocknar ljuset automatiskt efter det antal minuter som jag själv har ställt in. Känsligheten går också att ställa in. En ljudsensor ser ut som en vanlig timer och kostade ungefär lika mycket. Varför är de stört omöjliga att få tag i numera?”

Sophia, Malmö           
"Jag utvecklade en innovation som tar bort svåra fläckar från kläderna utan tvätt, och utan vatten. På så sätt har jag bidragit till att mitt eget och andras hushåll kan minska onödigt användande av tvättmaskinen, höga tvättemperaturer och slöseri av vatten.”

Uno, Ödeshög

”Att pussas och kramas mycket höjer temperaturen i hela kroppen,
och dessutom mår man toppen.                                               
Familjen drömmer om solfångare, och miljövänligt boende.

Ökad trivsel och minskat elberoende.”

Ing-Britt, Falköping
”Jag och maken har till led-lampor överallt i huset bytt, och vårt kylskåp är energisnålt och nytt. TV:n är inte längre tjock, och på induktionsspisen används alla grytor med lock. Vi har borrat för värme i berget ett hål, och vi stänger av duschen under bruk av schampo och tvål. På vattenkranarna sitter snålspolande munstycken på, och vi låter disk och tvättmaskin på kortprogram gå. Vi har definitivt sagt God by, till apparater i läge Stand by!”

Lars Bärtås