Hitta rätt lågenergilampa Foto: Matt Rourke/TT

Hitta rätt lågenergilampa

Publicerad 2014-06-24 12:28:00

Energitips Det är mycket nytt att lära sig när de gamla glödlamporna försvinner. Här är en guide som lär dig hitta rätt i djungeln av lågenergialternativ.

Fakta: Så hittar du rätt lampa

Energimyndigheten har utarbetat en gratis app för dig som behöver råd och tips att hitta rätt lampa till rätt rum i bostaden. Appen omvandlar watt till lumen, hjälper dig att tolka informationen på lampförpackningar och hur du hittar rätt lampa till olika användningsområden.

Du kan också gå in på energimyndigheten.se

Du kan spara en hel del genom att byta ut dina gamla glödlampor mot något av de nya lågenergialternativen. Energin från glödlampor står för 20 procent av elnotan i ett normalt hushåll.

När glödamporna och all annan in­ effektiv belysning är borta väntas det minska elförbrukningen i EU med 39 miljarder kilowattimmar om året. Det motsvarar drygt hälften av den el som Sveriges kärnkraftverk producerar.

Bara i Sverige beräknas vi medborgare använda 2 miljarder färre kilowattimmar än tidigare. Det är lika mycket el som går åt för att värma upp 100 000 eluppvärmda villor under ett år.

Men det gäller att hitta rätt lampa för att komma åt besparingarna. Och det är inte helt lätt. Det finns ett flertal olika tekniker som ger ljus med olika egenska­ per på marknaden. Så det gäller att hålla tungan rätt i munnen när du ska välja. Här är en guide som lär dig hitta rätt i den nya lampdjungeln. 

Led

I dag är led den teknik som är på starkast frammarsch på lågenergimarknaden. Led står för ”light emitting diod” och dessa lampor drar 80 gånger mindre el än en vanlig glödlampa och håller 15 gånger längre, enligt siffror från Energi- myndigheten. Led lampor finns som rundstrålande lampor som ger ljus i alla riktningar eller som reflektorlampor, som ger punkt- belysning på ett visst föremål. En led-lampa kan avge kallt eller varmt ljus. Detta mått heter kelvin, eller K på lampasken. Ju lägre K, desto varmare sken ger din lampa. ”Ra” är förkortning för färgåtergiv- ningsindex och är måttet på hur bra färgåtergivning din lampa ger. Sedan ett år tillbaka är det lag på att alla lam- por som säljs för hushållsbruk inte får understiga Ra 80.

Lågenergi

De har funnits i 30 år, håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa och kon- sumerar 75 procent mindre energi. Lågenergilampan ser ut som smala lysrör som vikts flera gånger och tillver- kas med eller utan hölje. Lampor med hölje ger ett mjukare ljus och är inte lika skarp som en lampa utan hölje. Lågenergilampor innehåller kvicksil- ver och bör hanteras med försiktighet. Går lampan sönder gäller särskilda rekommendationer. Splittret får exempelvis inte dammsugas upp. Ett annat problem är att det tar en stund innan de börjar lysa med full kapacitet.

Halogen

Finns i C- och D-klass, håller dubbelt så länge som en vanlig glödlampa, eller cirka 2 000 timmar. Halogen i B-klass håller i 3 000 timmar. Halogenlampor har ett distinkt, klart sken. Lamporna har skruvsockel och går att köpa i en mängd olika storlekar och former. Halogenampor går att dimra och har god färgåtergivning med Ra- värde 100.

Lysrör

I dag finns det även lysrör som möter moderna energikrav. Gårdagens flimran- de rö  med dunkelt ljus säljs fortfarande men är på väg bort från marknaden. Dagens lysrör håller betydligt bättre kvalitet. De tänds direkt, har bättre färgåtergivning och de flimrar inte. 

Fotnot: Texten är ursprungligen publicerad i Privata Affärers nya energihandbok. Beställ ditt exemplar här!

Johan Markwall