Här är hemmets värsta energitjuvar Foto: Istockphoto

Här är hemmets värsta energitjuvar

Publicerad 2015-09-11 09:54:00

Energitips Se till att fylla tvättmaskinen och använda sparprogram om du har lätt smutsad tvätt. Det är nämligen den enskilt värsta energitjuven i hemmet.

Tvättmaskin, glödlampor, torktumlare och diskmaskin är i fallande ordning de största energislösarna. Trots att hushållsapparater blir allt energieffektivare står hemelektroniken för en femtedel av energiförbrukningen i våra hem, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Hemelektroniken är en sektor som vi behöver ha ögonen på. Varje enskild produkt drar inte alltid så mycket energi. Men ofta har vi så många av dem. I en familj kan det finnas flera mobiler, datorer och surfplattor. Och alla är inte energimärkta, vilket gör det svårt för konsumenten att veta hur mycket man förbrukar, säger Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten, till Göteborgsposten.

Med enkla knep kan du sänka dina energikostnader. Energimyndigheten listar flera smarta energispartips på sin hemsida:

  • Välj energieffektiva lampor. Led-lampor, lågenergilampor och halogenlampor har olika egenskaper och passar till olika användningsområden. Nya lampor ger möjlighet att anpassa ljuset så att det blir ändamålsenligt och flexibelt. 
  • Tvätta i fylld maskin. Använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsad tvätt. Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt. Lufttorka tvätten istället för att använda torkskåp eller tumlare.
  • Undvik att skölja disken under rinnande varmt vatten innan du sätter in den i maskinen, ofta räcker det att skrapa av matresterna. 
  • En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska energianvändningen för varmvatten med 500 KwH per år. Byt till snålspolande duschmunstycke med energisparfunktion.
  • Stäng av både datorn och alla tillbehör som till exempel skrivare med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Koppla apparaterna i ett grenuttag så du kan stänga av alla på samma gång.
  • Ställ in så att datorn går ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund.

Privata Affärer