Elpriset har stigit rejält – och värre kan det bli Foto: TT

Elpriset har stigit rejält – och värre kan det bli

Publicerad 2016-11-11 10:53:00

Elpris Sedan i början av hösten har elpriset stigit rejält och risken är att det blir ännu värre. Analytiker hos SEB varnar till och med för en annalkande ”perfekt storm” på elmarknaden i vinter.

De senaste månaderna har trenden med stigande elpriser varit tydlig. I början av september kostade en kilowattimme runt 30 öre exklusive moms och skatt. Nu är priset uppe i över 50 öre per kWh på spotmarknaden.

Men trenden med stigande elpriser inleddes egentligen redan i våras. Då började priset på olja och kol röra sig uppåt på världsmarknaderna vilket fick terminspriserna på el att stiga. Uppgången på spotmarknaden under hösten har dock andra mer specifika orsaker.

Enligt SEB:s råvarustrateg Anders Söderberg, som analyserat elprisutvecklingen i bankens marknadsbrev Ögat, finns flera skäl:

Problem 28 franska kärnkraftsreaktorer har gjort att Frankrike fått elda med de största mängderna kol på 35 år samtidigt som man fått importera el från Tyskland.  Det har i sin tur dragit med sig den nordiska elmarknaden som är sammankopplad med kontinenten genom kablar under Östersjön.

Samtidigt råder underskott på kolmarknaden efter att Kina beordrat stängning av uppemot 1000 kolgruvor. Hittills har avvecklingen visserligen gått långsamt och marknaden oroar sig nu för att avvecklingen ska skyndas på i slutet av året.

”Lägg sedan till den ökade efterfrågan från Frankrike och vi har ett praktexempel på vad som händer när en marknad går från över- till underskott”, skriver Anders Söderberg i Ögat.

På hemmaplan fortsätter Norden att dras med ett växande hydrologiskt underskott. Vattenmagasinen är helt enkelt inte så välfyllda som man skulle kunna önska efter att förra vintern var mindre snörik än vanligt. Fyllnadsgraden i magasinen ligger nu på 72 procent jämfört med 85 procent samma tid i fjol.

”En torr sommar och en ännu torrare höst har gjort att vi går in i vintersäsongen med ett betydande underskott i hydrobalansen”, skriver Anders Söderberg.

För att göra läget ännu värre så är två svenska reaktorer just nu avställda. Detta problem är dock övergående då Forsmark 3 väntas återstartas i mitten av månaden medan planen för Ringhals 2 är en återstart vid månadsskiftet.

Slutsatsen blir dock att vi går mot en osäker vinter när det gäller elpriset.

”Oron för situationen på elmarknaden inför vintern har nu också fått genomslag på spotmarknaden. En kallare än normal vinter i Europa/Norden skulle nästan kunna liknas vid en perfekt storm”, menar Anders Söderberg.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se