Prisas för gratis dusch Foto: Krister Hansson

Fredrik Hamlin (tv) fick ta emot priset av E.Ons Lars Lagerkvist.

Prisas för gratis dusch

Publicerad 2013-05-15 11:00:00

E-prize Med sina fiffiga energibesparingar i hemmet blev Fredrik Hamlin årets vinnare i E-Prize. Som pris får Fredrik och hans familj låna en elbil med egen laddstolpe under ett års tid.

– Vi kommer ha stor glädje av elbilen, både för jobbresor och familjeutflykter, säger Fredrik Hamlin som mottog bilnyckar, blommor och diplom under Privata Affärers evenemang, Stora Placeringskvällen, i Malmö den 14 maj.

Fredrik kan numera titulera sig ”Sveriges energismartaste person” sedan han korats till vinnare i Eons och Privata Affärers energitävling E-Prize.

Totalt har över tusen privatpersoner deltagit i tävlingen som startade i augusti förra året. Bland dessa har sju finalister valts ut som alla på ett klurigt och inspirerande sätt lyckats sänka energianvändningen i sina bostäder.

Tävlingsjuryn valde till sist att belöna hallänningen Fredrik Hamlin som med fiffiga åtgärder gjort stora energibesparingar i sin villa utan att komforten blivit lidande.

Förutom att förbättra husets klimatskärm och effektivisera värmesystemet har Fredrik bland annat byggt en egen värmeväxlare som återvinner värmen ur duschvattnet.

– Resultatet av denna installation är att var tredje dusch blir gratis!

Med sina åtgärder i huset har Fredrik lyckats effektivisera årsförbrukningen av energi med två tredjedelar, från 18 000 till 6000 kilowattimmar.

– Den senaste och kanske bästa investeringen är en liten solcellsanläggning som jag köpte billigt på auktion. Solcellerna har redan minskat våra elräkningar märkbart, säger han.

Förutom att nyttja den nya elbilen, en Peugeot iOn, kommer Fredrik och hans fru Annika att ägna tid åt ytterligare energisparåtgärder i hemmet.

– E-Prizetävlingen har varit sporrande och nu siktar vi på en ”nollvision” för husets energiförbrukning. På sikt tror jag att vi kommer klara det, säger Fredrik.

Lars Bärtås

E-Prize , Peugeot iOn , E.On , Stora Placeringskvällen