Dags att binda räntan – eller inte?

Dags att binda räntan – eller inte?

Publicerad 2016-02-04 15:00:00

Boränta Du som funderar på att binda räntan bör gå från ord till handling nu. Det anser SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett nytt boränteråd, medan Nordeas chefekonom Annika Winsth konstaterar att boräntebotten sannolikt är nådd, men lämnar öppet för att den ändå kan sjunka något lite ytterligare.

Många bostadsägare slits nu mer än vanligt mellan frågeställningarna binda – eller inte binda. Det är inte konstigt när bostadsmarknaden ”nyanseras” och ekonomin i landet är motsägelsefull vilket leder till att åsikterna om både ränte- och bostadspolitiken går isär”, som Jens Magnusson skriver i boränterådet från SEB.

Därför är det viktigt att ha ett längre perspektiv för den personliga ekonomin, anser han och drar slutsatsen att de som går i funderingar på att binda sin boränta bör göra det nu.

De skilda åsikterna i frågan illustreras av Annika Winsths uppfattning att boräntorna kan ”komma ned ytterligare, men de ligger sannolikt nära botten”, som hon skriver i en ny boränteprognos från Nordea.

Bostadsmarknaden är mer än vanligt motsägelsefull just nu med stor bostadsbrist, rekordlåg boränta och en befolkningsökning som vida överstiger byggtakten. Det i sig talar för att priserna på bostäder borde stiga.

Mot det talar en hel del faktorer, till exempel att kraven på bostadsköparna ökar med amorteringskravet, samtidigt som bostäderna blivit så dyra att de nu tangerar gränsen för hur mycket köparna kan, eller vill, betala. Enligt SEB:s Boprisindikator verkar svenska folket inte längre vara lika övertygade om att bopriserna bara kan röra sig uppåt.

Christer Fälldin