Bygglån kan ge lägre räntekostnad Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bygglån kan ge lägre räntekostnad

Publicerad 2016-11-15 09:30:00

Bolån Ska du bygga nytt hus eller göra en tillbyggnad på ett befintligt hus kan det löna sig att ansöka om byggnadslån i stället för bolån. I stället för att banken betalar ut hela lånet i en klumpsumma tar du ut pengar fortlöpande under tiden du bygger – och betalar bara ränta för den del du tagit ut.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har i dagarna publicerat ny information om byggnadslån, som är en mindre känd version av det vanliga bolånet. Byggnadslånet går under olika benämningar hos olika banker, till exempel byggnadskredit, eller byggkreditiv, men de fungerar på samma sätt, och du kvitterar ut pengarna successivt som ditt bygge fortskrider.

När du ansöker om ett byggnadslån behöver banken ha uppgifter om det blivande huset eller ombyggnaden och om vad bygget kommer att kosta. Banken gör också en förhandsvärdering av huset.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte får låna till hela bygget, eller ombyggnaden. Din kontantinsats kommer att hamna runt 15-20 procent av totalkostnaden.

Det tillkommer också en del kostnader om du vill ha ett byggnadslån. Banken tar ut en uppläggningsavgift för lånet och därefter får du som vanligt betala för pantbrev, värdering och besiktning. Är det ett nybygge får du även kostnaden för lagfart.

Negativt kan vara att banken oftast sätter en högre ränta än på ett vanligt bolån, men det uppvägs till en del av att du bara betalar ränta på de belopp som du utnyttjar. Dock lär banken vilja ta ut en årsavgift för byggnadslånet.

Efter slutbesiktningen av bygget lägger banken om ditt bygglån till ett ordinärt bolån.

Christer Fälldin

Konsumenternas Bank- och finansbyrå , Byggnadslån , Byggkreditiv