Bomarknaden: Ökat utbud – stillastående priser Foto: istockphoto

Ökat utbud genom bostadsproduktion har givit avstannande budgivningar.

Bomarknaden: Ökat utbud – stillastående priser

Publicerad 2017-09-14 08:49:00

Bostadspriser Utbudet på bostadsmarknaden har ökat kraftigt samtidigt som priserna på villor varit stillastående och bostadsrättspriserna bara ökat svagt.

Det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik som presenterades på torsdagen.

Att utbudet ökat relativt kraftigt samtidigt som priserna är relativt stillastående gör att känslan blir att efterfrågan minskat, framför allt i Stockholm, enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Statistiken visar att bostadsrätterna i landet stigit med 1 procent under den senaste månaden, men har legat stilla på tre månader, samt stigit 8 procent på ett år.

Villapriserna har i sin tur legat stilla senaste månaden, gått upp 1 procent på tre månader, samt stigit 9 procent på ett år.

– Siffrorna stämmer inte riktigt överens med hur våra mäklare och konsumenterna upplever marknaden just nu. Vi kan känna av en viss avmattning i stora delar av landet och mest påtagligt är det i Stockholm. Utbudet har ökat kraftigt i Stockholm vilket till stor del beror på att fler och fler säljare inte får ut ett slutpris de är nöjda med, säger Johan Engström.

Tendensen syntes redan före sommaren, då många valde att avvakta med att sälja, vilket gjorde att prisstatistiken inte påverkades, enligt Johan Engström.

– Det känns naturligt och sunt att vi ser en viss avmattning nu. Priserna har ökat kraftigt i många år och ligger på väldigt höga nivåer. Samtidigt börjar det befintliga amorteringskravet och bankernas mer restriktiva utlåning få effekter.

Mörkertal i sifforna för Stockholm

De senaste siffrorna visar på små justeringar på priserna i Stockholm, både upp och ner, senaste månaderna.

Under augusti har utbudet i huvudstaden varit mycket större än vid samma period de senaste åren.

– Detta har gjort att försäljningarna i vissa fall tar lite längre tid. Spekulanterna har haft en ganska avvaktande inställning mycket på grund av det stora utbudet och det ställs många frågor kring de eventuellt utökade amorteringskraven.

Enligt statistiken ser det ut som att priserna ligger stilla men med ett ganska stort mörkertal som inte finns medräknat.

– Vi ser att många lägenheter plockas bort utan att säljas och dessa lägenheter finns ju inte med i statistiken, säger Pia-Lotta Svensson, bostadsrättsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Ökat utbud i Göteborg

Bostadsrätter i Göteborgsområdet har gått upp något de senaste månaderna. Villor i Stor-Göteborg har varit stillastående den senaste månaden men stigit 1 procent på tre månader.

– Siffrorna för Göteborg stämmer bra med vår känsla av marknaden med svagt stigande eller stillastående priser. Det vi märker är att utbudet har ökat något jämfört med samma period förra året och bostäder med mycket renovering går trögare. Troligtvis är det diskussionen om tuffare amorteringskrav 2018 som har effekt på vad köparna anser sig ha råd med, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte. 

Kraftig ökning i Malmö på tre månader

I Malmöområdet har bostadsrättspriserna stigit 1-4 procent de senaste månaderna. Villapriserna i Stormalmö har stått stilla den senaste månaden men stigit 3 procent på tre månader. På tre och tolv månader har bostadsrätter stigit relativt kraftigt i Malmö medan villapriserna ökar mindre.

– Utbudet i Malmö har ökat de senaste veckorna, framför allt har villautbudet ökat. Många säljare vill ta tag i försäljningen efter semestern och komma igång medan trädgården fortfarande är grön. På en del bostadsrätter upplever vi att spekulanterna är mer avvaktande och att det tar längre tid än vi vant oss vid, säger Maria Tillgren, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Privata Affärer