Ser ökad efterfrågan efter amorteringskravet Foto: Ingvar Karmhed /TT-SvD

Ser ökad efterfrågan efter amorteringskravet

Publicerad 2018-03-19 14:16:00

Bostad Efterfrågan på bostäder verkar ha ökat efter att det skärpa amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. Det säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Såväl omsättning som antalet sålda bostäder ökade förra veckan. Vi har känslan av att läget stabiliseras och att marknaden tycker det är skönt att oron och osäkerheten i samband med de nya amorteringsreglerna har minskat. I Stockholm, där oron inför de nya reglerna var störst, är också lättnaden störst", säger han.

Han säger att de i genomsnitt hade 19 visningsbesökare i Stockholms innerstad på helgens visningar, vilket är relativt många, och att andelen bostäder som säljs redan innan den publika huvudvisningen har ökat till 16 procent i Stockholm, från 10 procent innan amorteringskravet trädde i kraft.

Erik Olsson påpekar också att utbudet minskat sedan amorteringskravet infördes. Han tycker att det nu verkar som om marknaden pendlar tillbaka, när utbudet betas av och tidigare säljare blir köpare.

"Då minskar utbudet samtidigt som efterfrågan ökar så att effekten blir dubbel. Nu märker vi att en större andel av visningsbesökarna har hunnit sälja sin bostad. Tack vare det kan de agera mer beslutsamt i budgivningarna när de köper sin nya bostad", säger han.

Något som dock drar i andra riktningen är att flera mäklare berättar att köpare har fått sänkta lånelöften från sin bank nu jämfört med för några månader sedan. Skillnaden kan ofta vara flera hundratusen kronor.

"Om detta är ett tecken på att bankerna håller på att bli mer restriktiva i sin utlåning sänker det köparsidans betalningsförmåga. Det ökar sannolikheten för att marknaden stabiliserar sig på den lite lägre prisnivå vi har nu, snarare än att vi får en rekyl uppåt med ökade bostadspriser", säger Erik Olsson.

Direkt