Danske: Bostadsrättspriserna steg i januari Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD

Danske: Bostadsrättspriserna steg i januari

Publicerad 2018-02-01 14:05:00

Bostad Danske Banks indikator för priset på bostadsrätter i Stockholm pekar mot en uppgång under januari. Indikatorn, som baseras på slutpriser från Hemnet, tyder på att priserna stigit 2,5 procent i Stockholms innerstad från i december.

"Det finns ett säsongsmönster där priserna brukar gå upp i januari, men det är nog upp lite även säsongsrensat. Av det skälet vet man inte riktigt om detta innebär en stabilisering av priserna", säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att priserna just i år dessutom kan ha lyfts av en rusning inför det nya det nya skärpta amorteringskravet, som träder i kraft den 1 mars.

"Egentligen vet man inte hur prisbilden ser ut förrän vi har passerat mars. Bilden är än så länge osäker", säger Michael Grahn.

Januari är den säsongsmässigt starkaste månaden på hela året på bostadsmarknaden. Valueguards HOX-index över bostadspriserna i hela Sverige har sedan 2005 i snitt stigit hela 3,6 procent mellan december och januari. Priserna på bostadsrätter i Stockholm har i snitt stigit 3,1 procent i januari.

Direkt