Analytiker: Då planar boprisnedgången ut Foto: istockphoto

Analytiker: Då planar boprisnedgången ut

Publicerad 2017-12-14 11:15:00

Bostad Siffror från både Mäklarstatistik och Valueguard visar att bopriserna fortsatte ned under november. Men analytiker tror att prisnedgången snart kommer att plana ut.

Valueguards bosprisstatistik visade på fortsatt sjunkande bostadspriser i november, -2,9 procent från oktober och -1,6 procent säsongsrensat.

"Det var ungefär som vi räknat med, vi trodde på -2,5 procent. Nu är bostadspriserna ned ungefär 7,5 procent från augusti, men nedgången har troligen förstärks av säsongsmönstret där det brukar vara lite svagare under slutet av året. Det kommer antagligen att fortsätta ned i december, men vår huvudbild är att bostadspriserna kommer att plana ut under den första halvan av nästa år", säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB:s prognos är att bostadspriserna totalt kommer att sjunka med 5-10 procent. Olle Holmgren säger att det ännu inte är avgjort hur stor nedgången blir, det hänger mycket på hur ekonomin utvecklas, och där ser det fortsatt bra ut.

"Data fortsätter än så länge att komma in starkt. Arbetslösheten sjunker och i KI-barometern har hushållens optimism snarast stärkts", säger han.

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström skriver i en kommentar att bostadspriserna som väntat sjönk markant i november, med störst nedgångar i Stockholm, men att detta nu är historia. Sedan mitten av november verkar priserna ha planat ut, enligt statistik från Booli. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset har till och med ökat något, både i Stockholm och i riket. Nordea räknar preliminärt med i stort sett stabila bostadspriser i december.

"Sammantaget räknar vi med relativt stabila bostadspriser från och med nu. För att se en uthållig nedgång i priserna kommer det troligen att krävas att hushållens bostadskostnader förändras. Så länge som bolåneräntorna är fortsatt låga, vilket vi förväntar oss, är det svårt att se en markant nedgång", skriver han.

Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, räknar också med att utvecklingen på bostadsmarknaden blir lugnare framöver.

"Vi räknar med att priserna stabiliseras nästa år. Låga räntor, snabb befolkningstillväxt och en stark ekonomi tyder på att ett kraftigt fall i bostadspriserna är osannolikt. Hushållens förtroende är fortsatt starkt, med stöd av högt sparande och hög sysselsättning, och den globala ekonomin är fortsatt stöttande", skriver hon i en kommentar.

Direkt