Bolånejätten höjer räntan – skyller på Trump Foto: AP/TT

Bolånejätten höjer räntan – skyller på Trump

Publicerad 2016-11-17 10:23:00

Bolån Statliga bolånejätten SBAB höjer boräntorna med långa löptider och skyller på Trumpeffekten. Men samtidigt sänker man listpriset på tvåårsräntan rejält.

SBAB skriver i ett pressmeddelande att den omtalade Trumpeffekten gett skjuts uppåt åt de längre räntorna, som av många väntas stiga i snabbare takt än de kortare.

Därför höjer den statliga bolånejätten de längre boräntorna. Fyraårsräntan höjs med 0,06 procentenheter till 2,11 procent medan femårsräntan höjs med 0,12 procentenheter till 2,36 procent. Treårsräntan, ettårsräntan och den korta tremånadersräntan lämnas dock oförändrad.

Samtidigt slår SBAB till med en rejäl sänkning av tvåårsräntan. Den sänks med hela 0,23 procentenheter till 1,49 procent vilket är hela 0,20 procentenheter lägre än tremånadersräntan.

SBAB vill med sänkningen locka bolåntagare att binda sina lån. I oktober hade nämligen hela 82 procent tremånadersränta vilket är den högsta nivån på flera år. Enligt SBAB innebär detta en hög ränterisk om de rörliga bolånen vänder uppåt.

– Bolåneräntorna är historiskt låga. Att vi kan erbjuda nya och befintliga kunder möjligheten att låsa in sina räntekostnader på en extra låg nivå i två år är fantastiskt, säger SBAB:s vd Klas Danielsson i ett pressmeddelande.

Ränteändringarna genomförs i morgon fredag.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se