Så många skulle leta billigare bostad vid dubblad boränta Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så många skulle leta billigare bostad vid dubblad boränta

Publicerad 2017-03-03 14:06:00

Boräntan Med en fördubbling av bolåneräntan upp till nivå kring 3 procent så skulle 37 procent av bostadsintressenterna söka efter en billigare bostad.

Det visar Erik Olsson Bostadsindex baserat på telefonintervjuer med över 500 svarande personer som var på någon av mäklarbyråns bostadsvisningar i slutet av februari.

Av de svarande som skulle leta efter en billigare bostad skulle 21 procentenheter leta efter en upp till 5 procent billigare bostad än nu och 10 procentenheter skulle leta efter en bostad som var mellan 5-10 procent billigare. Resterande 6 procentenheter som skulle leta efter en billigare bostad skulle söka en som kostade minst 10 procent mindre.

– Svaren visar att de flesta som letar efter en bostad är mentalt förberedda på att räntorna kommer att öka på sikt och att effekterna av en ränteökning till 3 procent därför inte behöver bli så stor på bostadspriserna. Samtidigt ska man komma ihåg att bolåneräntor på 3 procent är väldigt lågt i ett historiskt perspektiv, säger Erik Olsson, vd på fastighetsförmedlaren.

De tillfrågade söker lägenheter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Av de tillfrågade räknar endast omkring 7 procent med prisfall under kommande 12 månader, av dessa spår 6 procentenheter prisfall på mindre än 10 procent. Mer än hälften, 56 procent, bedömer att priserna ökar mellan 0 och 10 procent och 28 procent spår oförändrade priser.

Av: Direkt

Direkt