"Amorteringskravet kan trissa upp bopriserna" Foto: istockphoto

"Amorteringskravet kan trissa upp bopriserna"

Publicerad 2016-11-23 11:02:00

Bopriser Inte på många år har det funnits så få bostäder att köpa, enligt bostadssajten Booli. Regler som skulle dämpa en bostadsbubbla kan ha fått motsatt effekt, enligt mäklaren Bjurfors.

Det brukar bli mer ont om objekt på bostadsmarknaden så här års, men utbudet av både villor och lägenheter i Sverige är nu rekordlågt för årstiden. Det uppger Booli, sedan januari helägd av statliga bolånebanken SBAB.

I Stockholm, Göteborg och Malmö har det publicerats färre bostadsannonser i oktober och november i år än under motsvarande period föregående år. Annonstiderna är korta och det är säljarnas marknad, enligt Booli.

Nya regler gör att folk drar sig för att flytta, enligt mäklarkedjan Bjurfors ägare och styrelseordförande Mats Ljung.

"Det låga utbudet kan förklaras av en låg rörlighet till följd av olika inlåsningseffekter", säger han.

"Amorteringskravet hindrar många från att köpa större med nya lån. Samtidigt gör flyttskatterna och diskussioner om att uppskovet ska ändras att många väntar med att sälja för att inte utlösa reavinster innan en ny uppskovsreform införs."

Marknaden har i fem års tid präglats av uppfattningen om ett minskat utbud – en sanning med modifikation, enligt Mats Ljung. Allt som säljs utannonseras inte.

"Tidigare har vi sålt utan att objekten kommit ut på marknaden. Omsättningshastigheten har fortfarande varit hög. Det vi ser nu är att det utbudet verkligen är lägre", säger Mats Ljung och konstaterar att åtgärder för att kyla marknaden kan få motsatt effekt. Dit räknar han även ränteavdrag, reavinstskatt och skuldkvotstak.

"En viktig faktor som styr prisbilden är utbud och efterfrågan. Risken är nu att marknaden inte fungerar. Utbudet minskar. Det bör vara så att då stiger priserna", säger han och förordar, liksom mäklare ofta gör, åtgärder för högre rörlighet.

Men en åtgärd syns inte i statistiken. Det utbud Booli mäter inkluderar inte nybyggen. Mats Ljung konstaterar att byggandet är viktigt för rörligheten och hela bostadsfrågan.

"Och det byggs på ganska bra nu", säger han.

Direkt