USA-börserna åt olika håll Foto: Richard Drew /AP-TT

USA-börserna åt olika håll

Publicerad 2018-04-18 22:22:00

USA USA-börserna visade en blandad utveckling på onsdagen med en dragning uppåt. Intresse riktades mot Fed Beige Book som publicerades på onsdagskvällen och William Dudley som talade om USA:s ekonomiska utsikter en timme efter att Beige Book publicerades.

Sektorvis befann sig energibolagen i toppen och var upp 1,6 procent. Sämst utveckling noterades för dagligvaror, som sjönk 0,9 procent.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 0,2 procent till nivån 24.748. Det bredare S&P 500 handlades upp 0,1 procent till nivån 2.709 medan teknikorienterade Nasdaqs kompositindexet avancerade 0,2 procent till 7.295.

På onsdagskvällen publicerade Fed sin regionala konjunkturrapport, Beige Book. Denna visade att USA:s ekonomi fortsatte att expandera i blygsam till måttlig takt över landet. Samtliga 12 distrikt rapporterade en fortsatt kraftig jobbtillväxt samtidigt som det fanns få täcken på överhettning av ekonomin.

Dessutom framkom det att nya tariffer och en oro för utökade handelstvister präglade Feds senaste undersökning av företagen i USA.

En timme efter att Beige Book publicerades talade den avgående Fed-chefen i New York, William Dudley, om de ekonomiska utsikterna. Bland annat nämnde han en tro på att den starka ekonomiska tillväxten kommer att ge ett lyft i inflationen, men att detta inte behöver innebära att Fed bör höja räntorna i en ökad takt.

Bland enskilda aktier var IBM ett av rapportbolagen. Rapporten, som släpptes sent på tisdagen, visade ett överraskande starkt resultat. Aktien handlades däremot ned 7,5 procent på onsdagen eftersom att det starka resultatet berodde på en icke återkommande skatteeffekt. Vidare sade ekonomichef James Kavanaugh att analytiker inte bör räkna med en fortsatt tillväxt från den nya stordatorförsäljningen. Förra kvartalet växte IBM:s omsättning för första gången på fem år tack vare försäljningen av bolagets nya stordator.

Ytterligare två bolag som visade uppmuntrande rapporter var flygbolaget United Continental och leverantören av järnvägsbaserad godstransport, CSX. Aktierna ökade 4,8 respektive 8 procent efter att ha visat en högre vinst för kvartalet än väntat.

Basmetallerna steg på bred front i onsdagens handel, med nickel upp cirka 7,5 procent, aluminium upp 5,5 procent samt zink och koppar upp 3,5 respektive 2,1 procent. Uppgången tog fart förra veckan sedan USA aviserat långtgående sanktioner mot ryska individer, regeringsföreträdare, företag och statliga företag.

Bland gruvbolag som steg tack vare detta fanns Freeport-McMoran, som var upp 4,8 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen steg fyra punkter till 2,87 procent.

Direkt