Välj rätt mix i sparandet

Välj rätt mix i sparandet

Publicerad 2014-01-27 12:22:00

Krönika Låt inte aktier väga för tungt i portföljen. Privata Affärers Marcus Hernhag ser läge att frigöra kapital och tipsar om aktier att fynda vid en större nedåtrekyl.

Även i tider av börsuppgång kan det vara läge att vi balanserar våra tillgångar och håller disciplinen. Nu efter en lång börsuppgång borde det knappast vara läge att öka andelen aktier på bekostnad av tryggare papper, eller hur?

Sannolikt innebar 2013 att andelen aktier i din sparportfölj steg mer än de delar du har i räntor, råvaror, fastigheter och preferensaktier. Därmed är det dags att även balansera om ditt sparande, på samma sätt som det kan vara klokt att hålla aktiefördelningen i balans.

Minska ner aktie- och aktiefonddelen till de nivåer du brukar ha eller siktar mot. Eller varför inte den andel du hade innan 2013. Om börsen fortsätter upp har du förstås gjort fel på relativt kort sikt, men på sikt lönar det sig att efter flera år av börsuppgång undvika att ligga råtungt i aktier.

Det finns många förmögna och framgångsrika som rebalanserar portföljen en gång om året. De senaste två dagarnas nedgång är ingen rekyl stor nog för omviktningar. Den kan å andra sidan bli större, annars kommer det en sådan lite större rekyl förr eller senare, vi vet bara inte när och hur.

Däremot vet vi att när det sker så kommer det då att kännas skönt att ha balanserat om tillgångarna då och då under uppgången. Då har du också likviditet och andra tillgångar du kan flytta in på aktiemarknaden när den känns billig igen.

Aktier jag gärna skulle fynda efter fall ned till reapriser är bland annat långsiktigt intressanta tillväxtbolag som industribolaget Beijer Alma, telefonutvecklaren Doro, programvarubolaget Enea, frilufsbolaget Fenix Outdoors, mätteknikbolaget Hexagon, plastblandningsbolaget Hexpol och teknikhandlaren Swedol

Marcus Hernhag

Följ de aktuella aktierna här

Fenix Outdoor B

Hexpol AB, ser. B

Swedol B

Beijer Alma B

Hexagon B

Enea

Doro