Uppåt på Asiens börser

Uppåt på Asiens börser

Publicerad 2012-12-18 08:07:00

Asien Asiens börser noterade överlag uppåtrörelser på tisdagen i spåren av ökat hopp om en budgetlösning i USA.

"Momentum för aktier tilltar i och med tecknen på framsteg i förhandlingarna kring fiscal cliff", sade Matthew Sherwood, analyschef på Perpetual Investment, till Bloomberg.

Kring klockan 7.30 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,1 procent uppåt, med verkstad i sektortopp medan framför allt konsumentvaruföretag hämmade.

I Japan noterade Topix och Nikkei 1,0 samt 1,1 procents uppgång. På valutamarknaden har yenen fortsatt att försvagas i spåren av LDP:s överraskande stora seger i söndagens val. LDP med partiledaren Shinzo Abe har gått till val på löften om nya penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser.

Bank of Japan inledde på tisdagen ett tvådagars räntemöte, som väntas resultera i ytterligare lättnader av penningpolitiken i form av nya tillgångsköp.

Finansinstitutet Mitsubishi UFJ Financial Group avancerade nära 4 procent i Tokyo på hopp om stimulanser.

I Kina var däremot Shanghai och Shenzhen båda i det närmaste oförändrade och likaså Hongkongs Hang Seng-index.

I Australien var S&P/ASX 200 0,5 procent högre, bland annat med stöd av råvaruföretag. Byggmaterialsleverantören James Hardie, som har två tredjedelar av försäljningen i USA, steg vidare en knapp procent i Sydney.

Senaste budet i de amerikanska budgetförhandlingarna är ett framfört budgetförslag från president Barack Obama. Han vill se skattehöjningar med totalt 1.200 miljarder dollar och att inkomstskatterna höjs för dem som tjänar mer än 400.000 dollar per år, tidigare krav från presidenten var höjda skatter för dem som tjänar mer än 250.000 dollar per år.

Marknadstemperatur ca kl 07.30
=======================================
MSCI Asia Apex 50 +0,1%
Nikkei 225 +1,0%
Topix Tokyo +1,1%
Hongkong Hang Seng -0,1%
China Shanghai Composite +0,1%
China Shenzhen Composite -0,1%
Australiens S&P/ASX 200 Index +0,5%
Singapores STI +0,3%
Sydkoreas Kospi +0,5%
Taiwans Taiex +0,2%
Indiens BSE Sensex +0,1%

DIREKT/Privata Affärer

Asienbörser