Mest yngre som lovar få pengarna att växa Foto: Pontus Lundahl/TT

Mest yngre som lovar få pengarna att växa

Publicerad 2015-12-30 10:00:00

Spara Brukar du lova dig själv på nyårsnatten att du ska få dina pengar att växa nästa år? I så fall är du ganska ung, visar en ny undersökning.

Det kanske är så att många av våra nyårslöften kostar en del att genomföra. I så fall borde också en del av löftena handla om hur vi ska få en bättre ekonomi. Men enligt en ny undersökning från Nordea är det nästan bara ungdomar som lovar att bättra sig genom att vara mer ekonomiskt ansvarstagande.

Nordea frågade ett urval svenskar om någon avger nyårslöften som handlar om att till exempel spara mer, eller shoppa mindre och andra liknande ekonomiska löften.

Det är i åldersgruppen 18-25 år man mest bryr sig om sin ekonomi under nyårsnatten. Var femte lovar sig själv bättre ekonomiska vanor när nyårsraketerna lyser upp natten.

– Det är möjligt att en knappare ekonomi för just ungdomar ökar deras medvetenhet om att det inte går att förändra så mycket i sitt liv utan att ekonomin blir inblandad, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Men de allra flesta, nio av tio svenskar, har andra tankar än ekonomin i huvudet under nyårsnatten.

Det finns också regionala skillnader när det gäller nyårslöftena. Smålänningarna är faktiskt de som minst tänker på sin ekonomi vid tolvslaget. Hela 96 procent av dem säger att de inte gör det, medan 14 procent i Västra Götaland säger att de avger ekonomiska nyårslöften.

Christer Fälldin