Amerikanskt visumbråk sänker turkiska börsen Foto: istockphoto

Amerikanskt visumbråk sänker turkiska börsen

Publicerad 2017-10-09 15:12:00

Marknad Turkiet uppmanade på måndagen USA att se över sitt stopp för utfärdande av visum efter att anhållandet av en amerikansk konsulatanställd skarpt eskalerat spänningarna mellan de två Nato-allierade. Den turkiska liran faller liksom den turkiska börsen. Det rapporterar Reuters.

Relationen mellan Ankara och Washington har länge plågats av dispyter över amerikanskt stöd för kurdiska soldater i Syrien, Turkiets krav på utlämning av en amerikansk-baserad predikant och anklagelsen mot en turkisk före detta minister i en amerikansk domstol.

Men förra veckans anhållande av en turkisk anställd vid USA:s konsulat i Istanbul innebar en ny lägstapunkt. Turkiet sade att den anställde hade kopplingar till den USA-baserade före detta imamen och politiske aktivisten Fethullah Gulen, som anklagas för att ha legat bakom den misslyckade militärkuppen i Ankara i juli 2016.

Den amerikanska ambassaden i Ankara fördömde dessa anklagelser som grundlösa och på söndagskvällen annonserade de att de stoppar icke-immigrantvisumtjänster i Turkiet medan de ser över Turkiets säkerhetsåtagande.

Inom bara några timmar aviserade Turkiet att de vidtar samma åtgärder mot amerikanska medborgare.

På måndagen kallade Turkiets utrikesdepartement till sig en amerikansk diplomat och uppmanade USA att begränsa visa-stoppen och sade att de skapar "onödiga spänningar".

Börsen i Istanbul hade klockan 15 svensk tid fallit 3,2 procent samtidigt som den turkiska liran försvagats mot andra valutor.

Direkt