Tre OS-guldmedaljörer med i nya börsbolaget   Foto: TT

OS-guldmedaljörer. Pernilla Wiberg (1992), Pär Arvidsson och Bengt Baron (1980).

Tre OS-guldmedaljörer med i nya börsbolaget

Publicerad 2017-03-17 10:47:00

Notering Mips som säljer ett patenterat skydd i olika sorters hjälmar gör entré på Stockholmsbörsens huvudlistor nästa vecka. I styrelsen finns inte mindre än tre guldmedaljörer från OS, nämligen ordföranden Bengt Baron, Pär Arvidsson och Pernilla Wiberg.

Fakta OS-framgångar:

Pär Arvidsson vann 100 m fjärilssim och Bengt Baron vann 100 meter ryggsim vid OS i Moskva 1980. Pernilla Wiberg vann OS-guld i Albertville i storslalom 1992 och i alpin kombination i Lillehammer 1994.

Mips står för Multi-directional Impcat Protection System och har utvecklat en lösning för bättre skydd av hjärnan vid islag hos någon som bär hjälm. Den grundar sig på över 20 års forskning hos Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet i Stockholm.

Inuti hjälmen handlar om att ha ett ytterligare skydd mot rotationsrörelser vid islag, vilket innebär en betydande risk för hjärnskador vid en olycka. Den viktiga delen är ett lågfriktionsskikt i hjälmen som imiterar hjärnans eget skyddssystem och innebär en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen.

Detta skydd kallat MIPS BPS och ska vara enkelt att implementera i existerande hjälmmodeller. Detta visas genom att Mips faktiskt sålt 3,1 miljoner enheter under sin relativt korta tid som företag. Inriktningen är hjälmar inom snö, cykel, råd och motorsport där huvuddelen av försäljningen hittills har skett till de två förstanämnda kategorierna.

Bolaget ligger i Stockholm, men tillverkningen sker i Kina där Mips även har ett dotterbolag. Totalt har bolaget 22 medarbetare.

Tillväxten har varit stark under senare år - resultaträkningen visar att intäkterna ökade till 86,6 miljoner förra året eller med 75 procent. Året innan var försäljningen knappt 50 miljoner - och då var ökningen flera hundra procent från 14,8 miljoner 2014.

– Vi tror att vi ska kunna fortsätta att växa kraftigt och vi vill vara tydliga mot marknaden och sätta upp ambitiösa, men rimliga finansiella mål, menar Bengt Baron, styrelsens ordförande. Tidigare är han mest känd som vd för Cloetta plus guldmedaljör på 100 m ryggsim vid OS i Moskva 1980.

– Hittills har vi kunnat sålt till 45 olika hjälmvarumärken och långt mer modeller och tillväxten bör fortsätta genom att vi alltmer kommer sälja till volymmodeller. Dessutom hoppas vi nå nya kunder eftersom vi se uppskattar vår adresserbara marknad till 47 miljoner varav vi bara sålde 1,7 miljoner under förra året.

De finansiella målen innebär att Mips ska sälja för 400 miljoner 2020 och nå ett rörelseresultat på 40 procent, det vill säga 160 miljoner. Det innebär nästan nio gånger mer än samma resultatnivå 2016, men uppenbarligen har Mips fått investerarna att tro på att detta kan vara möjligt eftersom hela sex ankarinvesterare tecknat över hälften av erbjudandet.

Mest har Swedbank Robur tecknat sig för, följt av tredje AP-fonden och Handelsbanken Fonder. Även Lannebo Fonder finns med en mindre post.

– Det är mycket positivt att vi fått med så stora investerare - jag tror det är en kombination att trenderna pekar mot att fler rör sig ute och tänker aktivt på säkerheten plus att det ligger så mycket forskning bakom, säger Bengt Baron.

Teckning i Mips sker via Handelsbanken, Avanza och Nordnet senast 21 mars. Minsta antal är 100 aktier för 46 kr styck och första dag för handel är 23 mars på Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

Magnus Alfredsson

MIPS , Notering , Börsnotering