Sydbank tar bort köprek

Datum: 2016-06-10 11:00

Behåll

SAS

STOCKHOLM (Direkt) Sydbank sänker sin rekommendation för SAS-aktien till behåll från köp efter fredagens rapport, som var i linje med bankens förväntningar på översta raden men klart sämre längre ned. Det framgår av en färsk analys.

Rekommendationen höjdes till köp i januari i fjol, mot bakgrund av utsikter då om mer gynnsam konkurrens. Denna ser dock nu ut att åter skärpas, noterar banken och nämner en skärpt retorik i frågan från flygbolaget.

Konkurrensen från bolag med utomskandinaviska anställningsvillkor, något SAS skriver om i rapporten, lär enligt Sydbank inte försvinna - "och kvartalsrapporten ger inga skäl att förvänta sig att SAS har någon långsiktigt hållbar lösning i rockärmen".

Även den sänkta sparprognosen för innevarande helår, 0,7 miljarder i stället för 1,0 miljarder kronor, nämns som motivering. Prognosen är en del av ett tidigare kommunicerat sparmål på 2,1 miljarder 2015-2017, ett tidsspann som nu sträcks ut i tiden med ett år till 2018.

"Det överraskar oss, eftersom omvärldsförutsättningar pekar på tilltagande konkurrenspress, och därmed behov av snabbare (eller ännu fler) besparingar - inte långsammare", skriver Sydbank.

SAS var vid 11-tiden på fredagsförmiddagen ned cirka 11 procent till 19:80 svenska kronor på Stockholmsbörsen.

Kurs då rekommendationen gavs:
22,3 kr

Rekommendation från: Sydbank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser