Swedbank slopar köpstämpel

Datum: 2016-03-21 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Swedbanks rekommendationssänkning av Sandvik till neutral från köp på måndagen beror på att aktien, som har stigit kraftigt i år, anses ha lägre potential på kort sikt än tidigare. Det framgår av bankens analys, daterad 21 mars.

"Vi behåller vår riktkurs på 90 kronor, men sänker rekommendationen till neutral (köp) på grund av den relativt starka kursutvecklingen", skriver banken.

Angående Sandviks utveckling under det första kvartalet tror Swedbank att efterfrågan på de flesta slutmarknader troligen har varit fortsatt svag, men kunderna kan efter flera kvartal med lagerminskningar nu antas ha börjat fylla på dem igen. Denna trend lär främst stödja Machining Solutions och börja synas under det andra kvartalet för Sandviks del, och en gradvis volymåterhämtning under 2016 spås.

Swedbank anser att Sandvikkursen nu återspeglar ett ganska aggressivt tillväxtscenario för 2017 och 2018, men anser optimismen än så länge vara i starkaste laget: det är enligt banken för tidigt att räkna hem de långsiktigt positiva effekterna av de strukturförändringar som Sandvik antas kommunicera på kapitalmarknadsdagen den 24 maj och kanske dessförinnan, även om dessa kan antas stödja marginalerna på sikt.

Klimatet för avyttringar kan vidare tänkas avspegla nuvarande svaga marknadsvillkor, och sannolikheten är därför låg för att avyttringar kommer att vara värdeadderande i någon betydande utsträckning.

Enligt SME Direkts estimat för vinst per aktie 2016-2018 handlas Sandvik-aktien i skrivande stund till P/E 18,3, 16,1 och 14,6, att jämföra med Atlas Copcos (A-aktien) 18,4, 17,4 och 16,3.

Sandvik-aktien utvecklades i linje med OMXS30 på måndagsförmiddagen och var ned cirka 0,1 procentenheter klockan 10.40.

Kurs då rekommendationen gavs:
84,1 kr
Riktkurs:
90 kr

Rekommendation från: Swedbank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser