Swedbank sänker flygbolaget

Datum: 2016-05-31 15:00

Neutral

SAS

STOCKHOLM (Direkt) Swedbank sänker sin rekommendation för SAS till neutral från köp, och riktkursen till 25 från 30 kronor. Det skriver Bloomberg News.

Av analysen, som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av, framgår att sänkningen görs mot bakgrund av att Swedbanks estimat för vinst per aktie under räkenskapsåret 2015/16 har sänkts med 38 procent till 2:00 kronor.

Detta sker i sin tur efter ofördelaktig trafikutveckling (yield och kabinfaktor) under de senaste månaderna.

SAS lämnar halvårsrapport den 10 januari. Swedbank skriver att lägre bränslekostnader och kostnadsnedskärningar visserligen kommer att ge viss medvind, men vinsten kommer att tyngas av 1,2 procentenheter lägre kabinfaktor än i fjol och 12,2 procent minskning i yielden (intäkter per passagerarkilometer).

Utsikterna för SAS framöver betecknas som "något mer utmanande".

"Även om kostnadsminskningar och lägre bränslepriser kommer att hjälpa SAS att öka vinsterna i år och nästa år, har den 25-procentiga kapacitetsökningen på långdistansrutter varit en utmaning, med betänkligt sjunkande kabinfaktor", skriver Swedbank, som väntar sig prissänkningar för att attrahera fler semesterresenärer.

Affärsresesegmentet har däremot utvecklats väl, enligt Swedbank, som tillskriver detta nya flygplan och ny inredning i äldre flygplan.

SAS-aktien var ned 0,4 procent till 23:10 kronor på tisdagseftermiddagen, samtidigt som OMXS30 var ned 0,1 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
23,2 kr
Riktkurs:
25 kr

Rekommendation från: Swedbank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser