Swedbank imponeras av ambitionerna

Datum: 2016-05-25 11:30

STOCKHOLM (Direkt) Swedbanks höjning av Sandvik till köp från neutral motiveras med bedömningen att den nya ledningen har engagerat sig starkt i att sänka overheadkostnaderna.

Det framgår av en analys daterad 25 maj, dagen efter verkstadskoncernens kapitalmarknadsdag i Sandviken. Riktkursen höjs till 95 från 90 kronor.

"Vi är imponerade av att Sandvik förväntar sig att öka lönsamheten även i en svag marknad, vilket indikerar att marginalen på längre sikt kan hamna klart över 16 procent", skriver banken, och betecknar även de eftersträvade kostnadssänkningarna som decentraliseringen ska leda till som imponerande.

Swedbank noterar vidare att SMS-chefen Jonas Gustavsson inte utesluter marginaler betydligt över 20-21 procent i en något bättre marknad.

Riktkursen höjs trots att Swedbank sänker sina estimat för organisk försäljningstillväxt, något som görs i skuggan av bolagets indikationer om försvagad efterfrågan från SMT-divisionens olje- och gaskunder, och även relativt försiktiga utlåtanden om efterfrågan inom SMS på kort sikt. Den organiska försäljningstillväxten väntas nu bli 0, +3, respektive +4 procent under 2016-2018, mot tidigare 0, +5, +5 procent (2015: minus 5 procent).

Sitt estimat för ebit-resultatet 2018, som Sandvik nu siktar på att få upp till 12,7 miljarder kronor, har Swedbank höjt till 12,92 från 12,6 miljarder kronor före kapitalmarknadsdagen. Det är 15,6 procent av omsättningen Swedbank estimerar för samma år, att jämföra med vd Björn Rosengrens kommentar att Sandvik bör klara en rörelsemarginal på minst 15 procent.

Sandvik-aktien var upp 0,4 procent på onsdagsförmiddagen, till kursen en kurs strax över 83 kronor, efter att ha backat 1,5 procent på kapitalmarknadsdagen. OMXS30 var samtidigt upp 0,6 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
81,6 kr
Riktkurs:
95 kr

Rekommendation från: Swedbank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser