Swedbank höjer till köp

Datum: 2016-05-11 12:00

STOCKHOLM (Direkt) Swedbanks rekommendationshöjning av Atlas Copco, med bibehållen riktkurs på 230 kronor, motiveras med att aktien har fallit på sistone.

Det framgår av bankens analys på onsdagen, publicerad dagen efter en analytikermiddag i Stockholm (som på onsdagen åtföljs av en motsvarighet i London, enligt vad Atlas Copco meddelar Nyhetsbyrån Direkt).

"Vi ändrar inte våra estimat men lyfter vår rekommendation till köp efter aktieprisfallet nyligen", heter det där.

Anders Roslund, verkstadsanalytiker och författare av analysen, säger därtill till Direkt att han under middagen fick intrycket av en ledning som är konfident med att kunna växa även under utmanande omvärldsförutsättningar - konjunkturbilden hade inte förändrats från den neutrala till dystra som lämnades vid rapporten för ett par veckor sedan (26 april), men tonen hos Atlas Copco-ledningen var aningen mer optimistisk angående vad bolaget självt kan åstadkomma:

"Skillnaden jag reagerade på jämfört med vid kvartalsrapporten var att de är lite mer aggressiva gällande vad de själva kan göra vad gäller produktutveckling och att ta marknadsandelar: 'vi tar marknadsandelar inom industriteknik, och även inom kompressorteknik, även om marknaden är svag', hette det", säger Anders Roslund.

"Detta kändes lite mer uttalat än förut, och de räknar med att tillväxten inom fordonsbranschen kommer tillbaka", fortsätter han apropå en oväntat svag utveckling inom Atlas Copcos nuvarande styrkekort, affärsområdet Industriteknik, under det första kvartalet.

Inom detta område, som säljer exempelvis monteringsverktyg till bilfabriker, finns ett par relativt nyförvärvade verksamheter inom olika typer av sammanfogningsteknik: nitningsbolaget Henrob och limningsbolaget SCA. Här, uppfattade Anders Roslund, smider Atlas Copco nu planer på större förvärv, kanske i klass med det 2013 köpta vakuumbolaget Edwards (som hamnade i kompressoraffärsområdet). Edwards omsatte 6,4 miljarder kronor året innan Atlas köpte det.

Anders Roslund summerar:

"Varför jag var på marginalen lite mer positivt inställd till Atlas Copco efter mötet var för att de visar att de gör egna åtgärder inom produktutveckling, och att de verkar komma att göra något på förvärvssidan. Så de kommer att klara att växa även om marknaden är svag. Inget unikt nytt framkom, men det var en ganska konfident ledning", sammanfattar han, och menar att det var ett gott tecken efter en nedslående rapport.

Denna åtföljdes av kurstapp på 2,5 procent två dagar i följd. Strax före lunchtid på onsdagen var Atlas Copco A upp cirka 1 procent på en lätt negativ börs.

Kurs då rekommendationen gavs:
186 kr
Riktkurs:
230 kr

Rekommendation från: Swedbank

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser