Michael Wolf: Det är en smutskastningskampanj Foto: Nora Lorek /TT

Michael Wolf: Det är en smutskastningskampanj

Publicerad 2016-02-12 22:04:00

Bank (uppdaterad) Efter att Dagens Industri på fredagen avslöjat att Swedbanks sparkade vd misstänks för brott slår Michael Wolf tillbaka. Det är en del i en smutskastningskampanj, säger han till TT.

På fredagseftermiddagen briserade granaten. Swedbanks sparkade vd Michael Wolf misstänks för marknadsmissbruk. Swedbank ska redan i förra veckan har anmält misstankarna till Finansinspektionen som i sin tur skickat vidare ärendet till Ekobrottsmyndigheten som inlett en förundersökning.

I tisdags fick Michael Wolf sparken och själv hävdar han att han är offer för en smutskastningskampanj.

"Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig", skriver han i ett mejl till TT.

Efter DI:s avslöjande kallade Swedbanks styrelse hastigt till en presskonferens där ordförande Anders Sundström berättade varför man gjort som man gjort.

– Det är naturligtvis inte bra, men jag vill ju säga att det viktigaste för oss är att vi gjort förändringar i ledningen och vi gjorde det skyndsamt. Så vitt vi vet har ingen kund kommit till skada, sa han.

Sundström ville dock inte svara på frågor om vad för misstänkta transaktioner det rör sig om. Däremot sade han att styrelsen fått reda på de misstänkta oegentligheterna genom en ”visselblåsare” inom banken.

På fredagskvällen publicerade Dagens Industri en intervju med Michael Wolf där han menar att det var han själv som påpekat brister i rutiner kring hans egen pensionsdepå som hanterats intern av tjänsten private banking i Swedbank.

– Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som har funnits på bankens stopplistor. Jag har inte kunskap om vilka företag som finns med på listorna och ska inte heller ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern, säger Michael Wolf till DI.

Det var i tisdags som Michael Wolf fick sparken som vd för Swedbank. Då hette det att "styrelse och ledning vill röra sig snabbare mot de mål som vi har formulerat".

På den efterföljande presskonferensen ställdes frågan om det fanns några ”skelett i garderoben” som inte redovisats så svarade styrelseordförande Anders Sundström något undvikande:

– Nej, jag sitter inte inne med några skelett som jag skulle kunna gå ut med nu, nej.

Magnus Gustavsson

Följ de aktuella aktierna här

Swedbank A