Sverigedemokraterna lovar orörda vinster i välfärden Foto: Janerik Henriksson /TT

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna lovar orörda vinster i välfärden

Publicerad 2016-08-31 19:35:00

Politik Utredningen om vinster i välfärden kommer föreslå en vinstbegränsning på 8 procent av investerat kapital, enligt uppgifter till SVT. Men med dagens läge i riksdagen kommer förslaget att stoppas – det lovar Sverigedemokraterna.

Uppgifterna som läckt ut från Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden har blivit mycket uppmärksammade under onsdagen där både företagarorganisationer och storägare i vård- och skolföretag varit mycket kritiska till ett sådant förslag.

Och aktiemarknaden har reagerat med bestörtning – kurserna för Attendo, Capio, Humana och Academedia har fallit med 4-5 procent – värst drabbad blev kursen i bemanningsföretaget Dedicare som hyr ut läkare och sjuksköterskor. Där föll kursen med över 6 procent.

Men i slutändan ska riksdagen fatta beslut när utredningen malts genom remissmaskineri och politiska förhandlingar – och där finns det i dagsläget ingen majoritet för att genomföra någon form av vinstbegränsning.

– Vi har inga som helst problem med att företag inom välfärden gör vinst – vi är inriktade på att istället ställa kvalitetskrav på de företag som vill verka inom den här sektorn, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Det är en bisarr tanke att försöka begränsa företags möjlighet att visa vinst i en marknadsekonomi.

Är det alltså så att så länge Sverigedemokraterna är vågmästare i riksdagen och alliansen står fast vid sitt nej, så blir det inget av det här förslaget?

– Ja, så är det. Vi har i grunden samma åsikt som alliansen i den här frågan och även när det gäller att fokus istället ska ligga på innehållet i företagens verksamhet.

Magnus Alfredsson