Stora Ensos rapport får godkänt av analytikerna Foto: Magnus Gustavsson /PA

Stora Ensos rapport får godkänt av analytikerna

Publicerad 2018-02-09 12:49:00

Aktie Massa- och pappersjätten Stora Ensos resultat för det fjärde kvartalet var överlag i nivå med eller något bättre än väntat. Några uppenbara missar i rapporten hittar analytikerna inte. På börsen tappar aktien dock mark.

"Det finns inte mycket att klaga på i rapporten. Det operativa rörelseresultatet var något högre än väntat, utsiktsavsnittet var positivt och utdelningen höjdes som väntat", säger en analytiker, som vill vara anonym, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stora Enso redovisade på fredagsmorgonen ett operativt rörelseresultat om 280 miljoner euro, vilket kan jämföras med analytikernas snittförväntningar om 270 miljoner i Inquiry Financials prognossammanställning. Utdelningen höjdes till 0:41 euro per aktier, upp från 0:37 euro ett år tidigare.

SEB Equities konstaterar i en snabbkommentar att förlusten på operativ rörelseresultatnivå för den nya kartonganläggningen i kinesiska Beihai var något större än vad bolaget guidat för, men också att nollresultat på ebitda-nivå uppnåddes under kvartalet som planerat.

"Totalt sett förefaller rapporten vara någon bättre än konsensusförväntningarna", skriver bankens analytiker sammanfattningsvis.

Även Kepler Cheuvreux menar att resultatet var bättre än väntat.

"Stora Enso [slog förväntningarna] mot bakgrund av ökade volymer, högre försäljningspriser och en bättre produktmix", skriver analysfriman, som också står för Swedbanks analysprodukt.

Varför går då aktien ned, om resultatet var bättre än väntat?

"Vi har sett tidigare under den här rapportsäsongen att flera bolag som rapporterat i linje med, eller något över, konsensus har tappat mark. Med högt ställda förväntningar krävs riktigt vassa resultat för att aktierna ska stiga", säger den anonyme analytikern, som också lyfter fram att den under det senaste året fallande dollarn kommer att påverka Stora Enso negativt framöver.

Stora Enso R handlades vid 12.20-tiden till 129:20 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med drygt 2 procent för dagen.

Graf: Stora Enso R kursutveckling 2 år

image

 

Källa: Infront

Direkt