En småsur börsonsdag Foto: Fredrik Sandberg/TT

En småsur börsonsdag

Publicerad 2017-08-23 18:12:00

Börsen Ett utspel från Donald Trump verkade ånyo hämmande för investerares riskaptit på onsdagen och Stockholmsbörsen stängde svagt ned. Atlas Copco och Sandvik lindrade nedgången efter vd-träffar på tisdagen.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,1 procent ned. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 15 miljarder kronor. På kontinenten backade tyska DAX, franska CAC40 och regionala Euro Stoxx 50 mellan 0,3 och 0,5 procent.

USA-börserna inledde onsdagen handel på minus i spåren av att presidenten Donald Trump sagt att han är skeptisk till att USA, Kanada och Mexiko kan enas om ett nytt Nafta-avtal.

Mot strömmen inom OMXS30 gick verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik med 1,7 respektive 0,5 procents ökning sedan bolagens vd:ar träffat finansmarknadsaktörer på tisdagen.

Mats Rahmström mötte för första gången analytiker som vd för Atlas Copco. Han gjorde ett pålitligt intryck, ansåg Handelsbanken. Nordea fick "ett positivt intryck" från Sandvik-vd:n Björn Rosengrens träff med investerare.

Bland övriga större verkstadsbolag var ABB och SKF oförändrade medan Alfa Laval tappade nära 1 procent.

Storbolagsindexet tyngdes av teleoperatörerna Tele2 och Telia som båda var ned drygt 1 procent medan Deutsche Telekom rörde sig ned en knapp procent i Frankfurt. Därutöver var indextunga H&M ånyo ned, -1,5 procent, efter att på tisdagen stigit för första handelsdagen på en vecka.

Låskoncernen Assa Abloy sjönk nära 2 procent. Det index som mäter faktureringsnivån hos amerikanska arkitekter uppgick till 51,9 enheter i juli, ned från 54,2 enheter i juni.

Utanför OMXS30 släppte Elekta en rapport med kostnader som stack ut på den höga sidan i kvartalet fram till juli. Efter att strålterapibolaget på en rapportkonferens delgivit att försäljningskostnaderna bedöms normaliseras efter innevarande kvartal stängde aktien 3,4 procent högre.

Andra rapportvinnare var Electra, B3IT och Lexington med uppgångar på 2,1, 5,7 samt 6,0 procent. Kycklingföretaget Scandi Standard stängde oförändrad i rapportflödet.

Desto tyngre hade VA Automotive det med ett fall på 24 procent sedan det vänt till förlust i det andra kvartalet när organisationsförändringar medfört omstruktureringskostnader.

En annan förlorare var oljebolaget Enquest med nära 9 procents tapp efter en sänkt produktionsprognos.

Bilbesiktningsföretaget Opus ökade 8,5 procent efter att ha fått ett överklagningsbart tilldelningsbeslut från delstaten New Jersey i USA med årligt ordervärde om 20 miljoner dollar.

Vindkraftsaktören Arise fick vind i seglen av ett köpråd i Affärsvärlden och lyfte dryga 5 procent.

Efter en begränsad rörelse i spåren av rapport på tisdagen avancerade Balder omkring 3 procent. På onsdagen gavs det besked om att bolaget utreder möjligheterna till att genomföra obligationsemissioner samt planerar att inlösa utestående preferensaktier. Det skulle förbättra kassaflödet och öka den finansiella flexibiliteten, framhöll bolaget.

Inom fastighetssektorn rapporterade Hufvudstaden på onsdagen. Aktien stängde ned 0,3 procent.

 

Diagram: Intradagutveckling OMXS30

 

image

 

Källa: Infront

Direkt