Småspararna bottenfiskar på börsen Foto: David Magnusson / TT

Småspararna bottenfiskar på börsen

Publicerad 2016-01-29 09:07:00

Aktier Privatspararna var rekordaktiva på börsen under januari. Många passade på att ta hem vinster i kursraketer och i stället satsa på bottenfiske.

Enligt Avanza gjorde privatspararna i snitt 122 400 aktieaffärer per dag i januari. Det är förvisso en liten minskning jämfört med rekordhandeln i november och december men jämfört med samma månad i fjol är uppgången hela 49 procent.

– Årets första månad sätter privatpersoner januarirekord. De bottenfiskar och köper aktier som tagit mycket stryk. Samtidigt säkrar de hem fjolårets vinster och blir därmed mindre känsliga för börsens tillfälliga rörelser, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Det var framförallt storbolag som lockade till köp. Alla de tio mest köpta aktierna återfinns på börsens stora lista.

– Spararna säljer spelbolag och köper framför allt fjolårets besvikelser bland folkaktierna. Aktieägarna tycks söka mer trygghet, då de lämnar mindre bolag till förmån för större, säger Hemberg.

På säljlistan hittar vi i stället en hel del spelbolag.

– Spelbolagen hade ett makalöst 2015 och steg i snitt över 130 procent. Nu passar många på att hämta hem fina vinster. De breddar kontot med fler aktier eller fonder vilket är ett viktigt steg till ett bättre sparande. Det brukar både ge lugnare konto och bättre tillväxt , säger Claes Hemberg.

Mest köpta via Avanza Mest sålda via Avanza
Fingerprint Starbreeze
H&M Evolution gaming
Nordea Unibet
Ericsson Netent
Telia Hexpol
SEB Lundin Petroleum
Sandvik Balder
Tele2 Cellavision
Ica Invisio
Volvo Betsson

Magnus Gustavsson