Skanska vinstvarnar Foto: Claudio Bresciani/TT

Skanska vinstvarnar

Publicerad 2017-07-14 08:50:00

Aktie Byggbolaget Skanska redovisar nedskrivningar om 420 miljoner kr i anläggningsverksamheten i USA och om 360 miljoner kr i verksamheten i Storbritannien i det andra kvartalet 2017.

"Efter nedskrivningarna beräknas rörelseresultatet i det andra kvartalet 2017 uppgå till cirka 1,5 (1,7) miljarder kr för koncernen", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skanska bedömer att rörelseresultatet inom byggverksamheten blir 0,1 miljarder kr för det andra kvartalet.

Förväntan enligt SME Direkts senaste uppdatering från i maj var ett 1,0 miljarder kr.

Skanska tar nedskrivningar om totalt 780 miljoner kronor i USA och Storbritannien.

Bolaget hänvisar dels till anläggningsverksamheten i USA med nedskrivningarna i projekt främst till följd av en "lägre produktionstakt än beräknat och förseningar i projekt".

"De förhandlingar med kunder om kostnader i samband med designförändringar i vissa projekt, som kommunicerats tidigare, utvecklas i rätt riktning och har ingen finansiell påverkan i det andra kvartalet", påpekas det samtidigt med tillägg att enheten för att "minska kostnaderna för organisationen och återställa lönsamheten" ska "fokusera på sina kärngeografier och projekt inom kärnverksamheten".

I Storbritannien "avser projektnedskrivningarna framför allt en lägre produktionstakt än beräknat, förseningar i projekt som förväntas resultera i tillhörande straffavgifter samt överskridna kostnader till följd av omfattande designförändringar från kunder", skriver Skanska.

Direkt

Följ de aktuella aktierna här

Skanska B