SHB sänker till sälj

Datum: 2016-01-20 11:30

STOCKHOLM (Direkt) Lundin Petroleums totala kreditfacilitet om 4,5 miljarder dollar kan komma att minskas mot bakgrund av fallande oljepriser. Givet att oljebolagets skuld beräknas till runt 4,8 miljarder dollar vid utgången av 2016 är det problematiskt.

Det menar Handelsbanken Capital Markets i en analys daterad 19 januari, där rekommendationen för Lundin-bolaget sänks till sälj från minska med ny sänkt riktkurs på 96 kronor, från 112. Detta efter att ha skurit rejält i ebitda-förväntningarna för 2016-2017.

Handelsbanken finner det även mycket osannolikt att Lundin Petroleum kommer att säljas.

För det första talar Lundin-familjens ägande på över 30 procent mot en försäljning då storägarfamiljen har höga förväntningar på bolaget.

För det andra kan Statoil med sin ägarandel på runt 12 procent sätta käppar i hjulet för ett uppköpsförsök, och att Statoil skulle köpa hela Lundin-bolaget finner banken inte troligt.

Avslutningsvis talar den drastiska förändringen i oljebranschen, med allmän och stegrande oro kring balansräkningar, mot ett bud på Lundin Petroleum enligt analysen.

Lundin Petroleum kan komma att behöva stärka sin likviditet antingen genom mer skuldfinansiering eller med en aktieemission, skriver banken vidare.

För knappt två veckor sedan sänkte Handelsbanken sin rekommendation för oljebolaget till minska, från köp.

Lundin Petroleum var ned 2,9 procent till 110:10 kronor strax före lunchtid på onsdagen, då OMXS30 var ned 2,5 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
113,4 kr
Riktkurs:
96 kr

Rekommendation från: Handelsbanken Capital Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser