Blankning ökar spreaden mellan A- och B-aktien Foto: TT

Blankning ökar spreaden mellan A- och B-aktien

Publicerad 2018-04-12 14:28:00

Aktie Handelsbanken A har utvecklats klart sämre än B-aktieslaget sedan årsskiftet. Spreaden mellan de två aktieslagen är omkring 5 kr just nu.

En bidragande orsak är att A-aktien går att blanka, men inte B-aktien, framhåller en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Teoretiskt ska annars A-aktien som både mer likvid och med högre rösträtt vara den högst värderade av de två aktieslagen. Men medan SHB A handlas till kurs strax under 99 kr efter 12 procents tapp under 2018 står B-aktien i nära 104 kr efter 8 procents nedgång sedan årsskiftet.

Aktörer som har blankningspositioner på åtminstone 0,5 procent av kapitalet i ett enskilt bolag behöver rapportera sådana till Finansinspektionen. AQR Capital, som bland annat även är en storblankare i H&M, har en kort position om 0,9 procent i SHB, enligt blankningsrapporteringen.

Handelsbanken betraktas ofta som den defensiva placeringen bland de svenska bankerna med stöd av en historik med lägre kreditförluster än konkurrenter under kriser och lågkonjunkturer.

I den andra vågskålen pekas samtidigt aktien ofta ut som "dyr". När det nu råder en oro för tillståndet på svensk bostadsmarknad finns det även investerare som vill korta bo-marknadsrelaterade bolag, framhåller marknadsaktörer.

Åsikterna går isär mellan analyshus rörande riskerna för banksektorn i spåren av bostadsmarknadsoron. Exempelvis anser Macquarie att man inte ska ignorera riskerna som exponering mot fastighetsförvaltning utgör. Det är exponering främst i utlåning till bostadsrättsföreningar samt aktörer inom kommersiell och hyresfastighetssektor.

SHB är den bank som enskilt har högst sådan exponering med omkring 22 procent av den totala låneboken, enligt Macquarie.

Även för den mer aktivitets- och företagstunga banken SEB:s aktier, A och C, har spreaden ökat på dylikt sätt som för SHB under 2018 till knappa 4 kr när A-aktien tappat 13 procent och C-aktien "bara" 9 procent. I FI:s blankningslista återfinns inga rapporterade korta positioner i SEB.

Diagram: Utveckling SHB A och B under det senaste året

image

 

Källa: Infront

Direkt