Sex frågor om börsraset

Sex frågor om börsraset

Publicerad 2016-02-11 13:00:00

Kommentar Privata Affärers läsare oroar sig just nu mycket för börsraset som tagit extra fart den här veckan. Frågorna är många och osäkerheten stor – här försöker vi ge svar på hur du kan tänka.

Med en nedgång på cirka 13 procent från årsskiftet vid lunchtid på torsdagen är det inte underligt om även den mest luttrade aktieägare börjar bli orolig. Beroende på innehållet i portföljen kan raset individuellt ha slagit både mindre eller mer, men det som hänt historiskt är ju faktiskt mindre viktigt – det väsentliga är vad som händer härnäst. Här är de vanligaste frågorna som våra läsare ställer sig:

Fråga: Riksbanken sänker idag räntan – det brukar ju vara bra för börsen. Och ändå fortsätter det att falla. Varför?

Svar: När vi har minusränta ger inte en räntesänkning den effekten som när räntan i normalfallet skulle ligga på 3-4 procent. Tvärtom drabbas till exempel bankerna eftersom minusräntan innebär att det blir svårare att behålla sina starka räntenetton.

Fråga: Vilka andra anledningar finns det för att vi ska falla så mycket så snabbt?

Svar: Vi har en kraftig tillväxt i Sverige, men det gäller inte de stora verkstadsbolagen som brottas med vikande efterfrågan från till exempel tillväxtmarknaderna. Kraftiga börsfall från Asien spelar också en stor roll för börshumöret.

Fråga: Fallet avbryts ju ibland som till exempel på onsdagen med kraftiga rekyler uppåt. Är inte det ett bra tecken att många ser köplägen?

Svar: Det är ett helt normalt beteende på en fallande börstrend att den ibland avbryts när så kallade fyndköpare kommer in och drar upp index. Men när vi kommit så här långt in i ett börsras spelar psykologin en stor roll – många tar en liten uppgång som ursäkt för att kunna sälja av.

Fråga: Så vad ska jag göra nu – jag har tappat stora pengar sedan toppen förra året och vill inte förlora mer?

Svar: Om du behöver pengar i år kan det fortfarande vara idé att lätta på innehaven – ingen kan veta exakt när det vänder upp igen. Men är du långsiktig med en placeringshorisont på minst 2-3 år är is i magen faktiskt ett gott råd.

Fråga: Jag har pengar över – kan det vara köpläge och i så fall i vilka aktier?

Svar: För den som placerar på längre sikt kan det absolut vara köpläge, men sprid då investeringarna över en längre tid för att minska risken vid ytterligare nedgång. Verkstadsaktier har nu fallit enormt mycket, bolag som Atlas Copco, Autoliv, Alfa Laval och Volvo kan absolut vara intressanta. Även bankaktier kommer trots allt att leverera en hög lönsamhet och har en bra direktavkastning.

Magnus Alfredsson