SEB:s stalltips: Behåll hög risk i portföljen Foto: istockphoto

SEB:s stalltips: Behåll hög risk i portföljen

Publicerad 2018-01-12 06:42:00

Placera Trots att börsen efter åratal av uppgångar nu börjar se dyr ut är det ändå aktier som gäller. Det konstateras i ”SEB:s House View” där bankens experter pekar ut de regioner som ser särskilt intressanta ut.

Under rubriken ”Behåll en hög risk i porföljen!” inleder SEB:s expertkommité SEB House View året med en positiv strategi. Bakom den positiva synen ligger bland annat det faktum att fjolåret faktiskt var det år som den ekonomiska tillväxten började ta fart på riktigt.

”De senaste åren har analytikerna börjat optimistiskt men konsekvent behövt justera ner sina prognoser. Nu ser vi i stället utbredd styrka med god tillväxt och PMI-index över 50 i de flesta regioner”, skriver SEB.

Att tillväxten nu börjat ta fart på riktigt i kombination med att centralbankerna fortfarande driver en relativt expansiv politik talar för att en hög andel risktillgångar i portföljen att föredra.

En annan faktor som talar för att 2018 blir ett bra år är Trumps skattereform som kan förbättra det amerikanska företagsklimatet. Det är enligt SEB:s mening inte fullt inprisat i aktiekurserna.

”Med rapportsäsongen runt hörnet tror vi på positiva överraskningar samt stort fokus på möjligheterna framöver på grund av just detta”.

Dyr börs inget att frukta

Samtidigt erkänner SEB att det finns en baksida av det positiva börsmyntet i form av värderingar som nu ligger på de högsta nivåerna sedan finanskrisen.

”I sig är detta inget att frukta då värderingarna sannolikt kommer att förbli dyr fram till nästa recession”, skriver SEB.

Tillväxtmarknader lockar

Sammantaget ser alltså SEB ljust på 2018. Bankens experter till och med så positiva att man ökar det rekommenderade riskutnyttjandet från 65 till 75 procent.

Bankens favorittillgångar just nu är aktier på tillväxtmarknader och i Japan. Även räntepapper på tillväxtmarknader lockar.

Magnus Gustavsson