Schweizisk storbank viktar upp europeiska aktier Foto: istockphoto

Schweizisk storbank viktar upp europeiska aktier

Publicerad 2017-01-10 06:00:00

Aktier Den schweiziska storbanken Pictet viktar upp andelen europeiska aktier i sin portfölj. Bankens rubrik för euroområdet är ”Europe´s turn to shine!”

Pictet skriver i sin Barometer för januari att banken blir allt säkrare på de positiva tillväxtutsikterna inom euroområdet. Skälen är framför allt den fortsatt positiva penningpolitiken och den svaga euron, som i sig bör öka möjligheterna till export.

”Konsumtionen är fortfarande den viktigaste tillväxtmotorn underbyggd av bättre utsikter på arbetsmarknaden tillsammans med en väl fungerande tillverkningsindustri”, skriver banken vidare.

Baserat på billiga värderingar och stark tillväxtpotential är euroområdet, enligt Pictet, en av de mest attraktiva aktieregionerna i världen just nu.  Pictet ser även positivt på aktier i Storbritannien och Japan.

Att Pictet slår ett slag för aktier i år baseras på ett ”starkt momentum i USA” i samband med höga förväntningar på Trumps löften, till exempel skattemässiga lättnader för näringslivet. Även fortsatta monetära stimulanser från euroområdet och Japan ligger till grund för inställningen.

Pictet spår också att vinstestimaten i amerikanska och europeiska företag kan stiga mer än vad analytikerna hittills trott. Många analytiker tror på 12 procent, vilket i sig vore ett mycket högt utfall. Pictet tror på ännu högre vinstmarginaler, upp mot 15 procent.

Amerikanska aktier handlas nu till de högsta nivåerna jämfört med Japan och europeiska motsvarigheter – varför Pictet behåller neutral vikt till amerikanska aktier.

Pictet ser också fortsatt positivt på Japan medan de däremot är mer försiktiga till Kinas utveckling.

Christer Fälldin